Knedlíky chutnají plněné, nasladko i zapečené

  0:22
Kdyby se mezi Čechy hlasovalo o nejoblíbenější přílohu, nejspíš by se umístily na stupních vítězů. Knedlíky ale mají víc podob, než jsou nejznámější varianty houskový a bramborový.

Na knedlíky nedáme v Česku dopustit, slouží nám jako hlavní jídlo i příloha. | foto: Isifa

Plněné bramborové knedlíky

Příprava 30 minut, vaření a pečení 25 minut, porce pro 4 osoby

Odkud je knedlík?

Nároky na něj si neděláme jenom my, ale i Němci a Rakušané. Kořeny má ve středověku, kdy se původně připravoval ze sekaného masa a housky a smažil se. V 19. století se v Česku zažil název knedlík vycházející z německého knödel, i když na Moravě dodnes někde říkají šišky.

  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g uzené vepřové krkovičky
  • 2 menší červené cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 lžíce škrobu
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 středně velká vejce
  • 2 stroužky česneku

  1. Slaninu nadrobno pokrájíme, uzené nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přihodíme cibuli, orestujeme, přidáme slaninu, uzené maso a společně opečeme.
  3. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Přidáme škrob, mouku, vejce, sůl a zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi půl centimetru.
  5. Z plátu těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed rozdělíme uzené maso s cibulí a knedlíky dobře zabalíme.
  6. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 10-12 minut. Troubu předehřejeme na 200°C.
  7. Uvařené knedlíky vložíme do zapékací misky, potřeme zbylým rozehřátým sádlem promíchaným s prolisovaným česnekem a dozlatova zapečeme v troubě.
  8. Knedlíky před podáváním posypeme nasekanou pažitkou. 

NÁŠ TIP: Knedlíky podávejte s podušeným červeným zelím a posypte je dozlatova opečenou cibulkou na sádle. 

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami

Příprava 40 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami
  • 70 g přírodního cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 600 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 500 g tvarohu
  • 2 velká vejce
  • špetka soli
  • 15 lžic krupice
  • 4 lžíce másla + 2 lžíce rozpuštěného másla na omaštění nočků
  • 4 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr

  1. V hrnci promícháme 300 ml vody, cukr, med a víno a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přisypeme očištěnou, oloupanou, na špalíčky nakrájenou rebarboru, promícháme, přiklopíme a pomalu podusíme asi 15 minut.
  3. Přidáme odstopkované jahody pokrájené na kousky a společně provaříme dalších pět minut, případně podlijeme vodou.
  4. V míse zpracujeme tvaroh, vejce, sůl a krupici na těsto, podle potřeby přidáme krupici nebo hrubou mouku. Z těsta vytvarujeme dva až tři válečky, ze kterých lžící odkrajujeme nočky a podle velikosti je vaříme ve vroucí osolené vodě 4-6 minut.
  5. Hotové nočky, které vyplavou na povrch vroucí vody, vylovíme děrovanou naběračkou a odložíme do hrnce, kde je promícháme s trochou másla, aby se neslepily.
  6. Strouhanku opečeme na pánvi na rozehřátém másle. Na talíře rozdělíme teplý kompot a ozdobíme strouhankou a moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Do rebarboro-jahodového rozvaru můžete v závěru přidat lžíci třešňovice.

Zapečené ubrouskové knedlíky

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, pečení 15-20 minut, porce pro 4 osoby

Zapečené ubrouskové knedlíky
  • 10 starších rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g šunky
  • 2 hrsti petrželových listů
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vytření
  • strouhanka na vysypání
  • 200 g sýra (eidam, gouda, pevná mozzarella)
  • 1 jarní cibulka
  • 100 ml smetany na vaření 

  1. Rohlíky pokrájíme na kostičky a promícháme je s mlékem, necháme asi 15 minut odstát.
  2. Tři vejce rozdělíme na žloutky, které umícháme s rozpuštěným zchladlým máslem, a bílky, ze kterých ušleháme sníh. Šunku pokrájíme, petrželku najemno nasekáme.
  3. K namočeným rohlíkům přidáme sůl, pepř, vejce s máslem, šunku a petrželku, dobře promícháme a vmícháme sníh.
  4. Na vál rozložíme mokrou utěrku, z připraveného těsta vytvarujeme váleček, který pevně do utěrky svineme, konce utěrky svážeme potravinářským provázkem,knedlík můžeme převázat i na několika místech uprostřed.
  5. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi třicet minut. Uvařený knedlík necháme odpočinout, pak jej vybalíme a nakrájíme na plátky.
  6. Troubu rozehřejeme na 200°C. Zapékací misku vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme. Jarní cibulku nasekáme. Smetanu rozšleháme se zbylým vejcem.
  7. Knedlíky vyskládáme do zapékací misky, posypeme sýrem a cibulkou, přelijeme smetanou s vejcem a dáme zapéct na dvacet minut.

NÁŠ TIP: Šunku můžete orestovat s nadrobno pokrájenou cibulí.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...