Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Najíst se za stovku je už skoro nemožné. Restaurace prudce zdražily

  1:00
Za vydatný oběd skládající se z kulajdy, svíčkové na smetaně, půllitru čepovaného ležáku, palačinky jako dezertu a turecké kávy na závěr hosté platili v českých restauracích loni na jaře kolem 210 korun. Letos je na účtence čeká cifra o 26 korun vyšší. Je za tím EET, ale i tlak na mzdy. Češi jsou navíc ochotní platit.

Podobné je to s obědovým menu. Za stejné období se cena populárních meníček vyšplhala v průměru o devět korun na 96 Kč. „Obědová menu se velmi rozšířila a získala si svoji pozici na trhu. Jejich rostoucí obliba spolu s větší ochotou spotřebitelů utrácet proto nijak nebrání restauratérům ceny zvyšovat,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek.

Zdražení jídla v restauracích, které potvrzují nejnovější údaje Českého statistického úřadu, odstartovalo zavedení elektronické evidence tržeb. Více peněz však v restauracích Češi neplatí jen kvůli státnímu zásahu do gastronomického odvětví. Za poslední rok zdražily suroviny, vyšší platy chtějí nejen zaměstnanci restaurací, ale i pracovníci v celém potravinářském průmyslu.

A jelikož Češi poslední dobou raději navštěvují restaurace, než aby postávali u plotny, zvyšující se ceny akceptují. „Ekonomice se daří, mzdy rostou a lidé více utrácejí za zboží a služby, což se týká i regionů, kde spotřebitelé byli opatrnější na korunu,“ říká analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová.

Podle společnosti Edenred, vydávající stravenky Ticket Restaurant, zaplatí Češi za oběd v průměru 108 korun. Zatímco na začátku roku rostly ceny nejvíc v Praze či Brně, později se zvedla cena i tam, kde byly dosud obědy nejlevnější - v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě či Olomouci. Ještě loni se lidé naobědvali do stokoruny v šesti krajských městech, letos jen v Jihlavě a Olomouci.

Zdražuje se jako o závod

Ceny stravovacích služeb v Česku jsou podle Dufka jedny z nejrychleji rostoucích. „Letos v červnu byly ceny v restauracích meziročně v průměru o 6,4 procenta vyšší, což nelze zdůvodnit jen vlivem elektronické evidence tržeb,“ vysvětluje. Dalšími faktory jsou podle něj vyšší ceny nakupovaných potravin, zároveň rostou i ostatní náklady restaurací.

V pražském pivovaru na Lužinách se zvedla průměrná cena obědového menu z 85 na 95 korun. „Za poslední měsíc a půl došlo ke zdražení masa jak od řezníka, s nímž spolupracujeme, tak masa z Makra, a to minimálně o desetikorunu za kilo, což se pak ve větším množství na marži promítne. My podle toho musíme přizpůsobit ceny jídel,“ říká Vilém Moravec, majitel a jednatel Pivovaru Lužiny v Praze.

Trend rostoucích cen potravin potvrzuje také Bohumil Volf, generální ředitel velkoobchodu Bidfood, který je spolu s Makrem největším hráčem na trhu. „Od všech tuzemských dodavatelů cítíme tlak na navyšování cen potravin, a to v posledním roce téměř bez přestání.“

Volf i většina dodavatelů vidí jako důvod nárůstu mezd v potravinářském průmyslu, což se promítá do cen jednotlivých surovin, které restaurace nakupují.

Minimální mzda stoupá

Konečný zákazník však neplatí jen za zvýšené mzdy v potravinářském průmyslu. Růst mezd se týká i zaměstnanců restaurací, což se samozřejmě opět promítá do ceny jídla.

Od ledna loňského roku se minimální mzda zvýšila o 1 100 korun na 11 tisíc. V prvním čtvrtletí letošního roku se průměrná hrubá měsíční mzda v sektoru stravování a pohostinství zvedla na 17 700 korun. S nárůstem o 12,6 procenta tak odvětví stojí v čele tabulky Informačního systému o průměrném výdělku.

Následující rok by se mzda mohla zvednout o dalších 1 200 korun. „Ve firmě mám odstupňované různé platové ohodnocení, kde minimální mzdu bere člověk, který vykonává nejméně kvalifikovanou práci. Když mu administrativně zvýším minimální mzdu o 1 200 korun, tak musím vyrovnat rozdíly všem zaměstnancům,“ popisuje Moravec.

Ve svém pivovaru zaměstnává 23 lidí. „S navýšením minimální mzdy odhaduji měsíčně zvýšený náklad na 30 tisíc. Za rok to je 360 tisíc. No a kde já na to vezmu? Nemám jinou možnost než zdražit pivo a jídlo,“ vysvětluje Moravec.

Cena piva v pivovaru na Lužinách vzrostla od jeho založení před čtyřmi lety o osm korun. „Zaváděcí cena byla 27 korun, pak jsme zdražili na 29 korun, 32 a teď prodáváme světlý ležák jedenáctku za 35 korun,“ říká majitel pivovaru.

„Bylo by marnivé po restauratérech chtít, aby udrželi své ceny z posledních let,“ podotýká k situaci Volf. Jako další důvody uvádí navyšování týdnů dovolených či vliv EET, kde podle něj některé provozovny změnily svůj pohled na vedení účetnictví.

„I zákazníci jsou však schopni zaplatit za kvalitní jídlo mnohem více než v minulosti,“ říká Volf. „A to ceny jídel navyšuje.“

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....