Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Farmářka z Toužimska uspěla s kozím byznysem, vyrábí zrající sýr

  17:37aktualizováno  17:37
Podojit kozy, vyrobit a prodat sýr - to jsou denní povinnosti Pavly Kalčicové z Nežichova. Ta ve vesničce na Toužimsku vyrábí kozí sýr. Uspěla s ním i v krajské soutěži Regionální potravina 2011.

Chovatelka koz Pavla Kalčicová ukazuje nežichovský zrající sýr, který sama vyrábí a s nímž uspěla v soutěži Regionální potravina 2011. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V kategorii sýrů a výrobků z tvarohu uspěla farmářka s nežichovským zrajícím sýrem. "Chovám kozy, takže jsem potřebovala zpracovat jejich mléko. Proto jsem se rozhodla vyrábět sýr, který bude lidem chutnat," vysvětluje chovatelka.

Vše v malé sýrárně v zapadlé vesničce stíhá úplně sama. Musí podojit kozy, vyrobit a prodat sýr. Nejtěžší je podle ní skloubit tyto práce dohromady. Svoje původní povolání nechtěla úspěšná farmářka prozradit. Vysvětlila jen, že pracuje úplně mimo obor.

Do Nežichova, kde žije třicet lidí, se přistěhovala před osmi lety. Nyní patří mezi sedm výrobců, kteří mohou na svých potravinách používat označení Regionální potravina Karlovarského kraje pro rok 2011.

"Více se bojím o zdraví koz než svých dvou dětí," dodává s nadsázkou farmářka. Případná nemoc koz by totiž mohla ohrozit její podnikání, byť jej nedělá kvůli penězům, ale hlavně pro radost.

Sýry jsou k mání přímo v Nežichově nebo na farmářských trzích

"Jediné, co mne rozčiluje, je papírování. To platí u každého zemědělce," říká Kalčicová. V Nežichově má pronajatou mlékárnu v biofarmě Belina, kde vyrábí sýry. Doma v kuchyni by si je totiž dělat nedovolila.

Sýry si mohou zájemci koupit na farmářských trzích anebo každou sobotu přímo v Nežichově.

Spoluorganizátorem II. ročníku soutěže byl Svaz ekologických zemědělců Pro-bio. Jeho šéfa Zdeňka Perlingera úroveň letošního klání potěšila.

"Oproti loňsku začínají výrobci více dbát na to, aby používali karlovarské suroviny. Šijí vše na míru soutěže včetně názvu svého výrobku. Zásadní posun je v katalogu, který začneme vydávat. Když pojedou lidé na hrad do Chebu, tak se například zastaví pro pivo v Sokolově," uvedl.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.