Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konečně rostou. Houbám svědčí proměnlivé počasí, najít lze hlavně hřiby

  14:50aktualizováno  14:50
Současné počasí, kdy se teplé slunečné dny střídají s četnými srážkami, svědčí houbám. Odborníci upozorňují, že právě období letních prázdnin je, co se týče hub, velmi problematické. Záleží vyloženě na tom, kolik vláhy příroda půdě nadělí.

Houbaři vyrážejí na lov v lesích Karlovarského kraje. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Až dosud houbaři v Karlovarském kraji moc důvodů k radosti neměli. Z výprav do lesů se většinou vraceli s prázdnou. Nerostly. Teď se však situace začala lepšit.

„Dá se říct, že už konečně začínají růst. Hlavně hřibovité. Není to nějaká smršť, ale zejména ve smrkových lesích se dají najít už i hřiby pravé,“ uvedl známý chebský mykolog Jiří Pošmura.

Ten připomněl, že v lesích se začaly ve větší míře objevovat i oblíbené lišky, které ještě před deseti patnácti lety rostly na Chebsku velmi sporadicky. „Zlepšilo se ovzduší, přibyly lišky. Ty jsou totiž takovým indikátorem čistoty vzduchu.“

Vedle toho je možné najít i masáky, neboli muchomůrku růžovku, hřiby hnědé, klouzky i křemenáče.

Vystrkovat hlavičky začaly oblíbené ryzce a holubinky. Ty patří k velmi oblíbeným úlovkům. V českých lesích jich roste na padesát druhů a mezi nimi se vyskytuje pár nejedlých a jen jedna jedovatá.

Je to holubinka vrhavka a jak už její název napovídá, nejedná se o houbu smrtelně jedovatou, nýbrž tu, která vyvolává zvracení. Vyznačuje se ostrou palčivou chutí, makově či růžově červeným kloboukem a bílými lupeny i třeněm. Tahle jedovatá houba roste na kyselých půdách v jehličnatých i smíšených lesích, hlavně pod borovicemi a smrky.

Z nejedlých druhů by si lidé měli dát pozor hlavně na hodně palčivou holubinku brunátnou s rudohnědým až fialově hnědým kloboukem a na holubinku jízlivou s červenými až fialovými plodnicemi, které chutnají zvlášť ostře.

Lidé už si mohou z lesa přinést i kotrč, ze kterého Jiří Pošmura doporučuje uvařit dršťkovou polévku. Zároveň s jedlými druhy však začínají růst i houby, před kterými by se lidé měli mít na pozoru.

Pošmura upozorňuje hlavně na smrtelně jedovatou muchomůrku panterovou, kterou je možné lehce zaměnit za muchomůrky růžovky nebo šedivky. Objevuje se ale i pestřec, strmělka, vláknice nebo pavučinec.

„V těchto teplotách se může objevit jedovatá i muchomůrka zelená,“ varuje Pošmura. Právě muchomůrka zelená patří k našim nejnebezpečnějším houbám, vzhledem k tomu, že otrava se někdy projeví až po šesti, dvanácti nebo i více hodinách po požití.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Z vlastních peněz dokončuje město opravu dlažby pěší zóny v Zeyerově ulici, v...
Oprava pěší zóny se Varům prodraží, vyjde na více než milion

Mimo reklamační řízení, tedy z vlastních peněz, dokončuje město opravu dlažby pěší zóny v obchodně-správním centru Karlových Varů. Po kompletní, ovšem záruční...  celý článek

Ondřej Lukáč se umístil na třetím místě na Mistrovství světa v naturální...
Dozorce má u vězňů respekt, jako kulturista je třetí nejlepší na světě

Zřejmě nejrespektovanějšího dozorce v České republice mají ve věznici v Kynšperku nad Ohří. Ondřej Lukáč, který zde pracuje, se totiž umístil na třetím místě...  celý článek

Ilustrační snímek
Firmy řeší krizi pracovní silou z východu, čekají na ni ale až půl roku

Podat žádost a obrnit se trpělivostí. Nic jiného nezbývá firmám, které chtějí využít možnosti posílit svůj tým ukrajinskými dělníky. O projekt nazvaný Režim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.