Barman Jan Pavel při přípravě směsi na výrobu karlovarské vřídelní kávy.

Barman Jan Pavel při přípravě směsi na výrobu karlovarské vřídelní kávy. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V Karlových Varech nabízejí netradiční kávu vařenou ze vřídelní vody

  • 1
Jenom v restauraci Respirium na Vřídelní kolonádě v Karlových Varech si můžete vychutnat Karlovarskou vřídelní kávu. Speciální nápoj mají chráněný patentem.

"Máme na ni patent, nikdo jiný ji dělat nemůže," chlubí se číšník z restaurace Respirium Jan Pavel.

Základem Karlovarské vřídelní kávy je standardní piccolo zalité směsí minerální vody z prvního a třináctého pramene a Becherovky. Nalévána je do speciálního šálku a jako ozdoba slouží vrchovatá porce šlehačky.

Karlovarská vřídelní káva je exkluzivní nápoj, který připravují v kavárně
Barman Jan Pavel zaléva karlovarskou vřídelní kávu.
Barman Jiří Kurfürst nese karlovarskou vřídelní kávu hostům.
Viera Kacinová z Nitry s manželem Romanem na karlovarské vřídelní kávě.

Netradiční zážitek ale není zrovna levný - káva stojí devadesát korun.

"Denně jich prodáme zhruba patnáct. Dávají si ji jak cizinci, tak Češi. A nejméně devadesát procent těch, kteří ji zkusí, nešetří slovy chvály," tvrdí číšník z restaurace Respirium.

"Velmi mi chutná, je skutečně zvláštní. Nelituji toho, že jsem ji vyzkoušela. Určitě bych si ji dala znovu," potvrzuje jeho slova slovenská turistka z Nitry Viera Kacinová.

"Zkusila jsem ji hned, jak ji začali nabízet. Mám ráda extravagantní věci a tato káva je výjimečná," doplňuje galeristka z Karlových Varů Štěpánka Bergerová.

Přestože příprava vřídelní kávy není jednoduchá, zkušený číšník ji zvládne hostovi přinést na stůl zhruba za dvě minuty.