Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachní prsa se Slaninou. Studenti vařili pod slavným kuchařským dohledem

  15:14aktualizováno  15:14
Na první pohled obyčejná hodina výuky vaření. Ve školní kuchyni chebské Integrované střední školy se to hemží bělostnými zástěrami. Někdo stojí u sporáku, jiný nese špinavé nádobí do dřezu. Uprostřed ale vyčnívá postava Ondřeje Slaniny. A nejen výškou.

Známý kuchař Ondřej Slanina přijel do Chebu vařit se studenty Integrované střední školy. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kuchařský mág z oblíbeného televizního pořadu Kluci v akci přijel do Chebu, aby tamní kuchařský potěr naučil něco ze svého umění. A pustil se do toho pěkně zostra. Vzduchem létají poznámky a vtípky.

Fotogalerie

„Tuhle připálenou teflonku vyčisti pěkně drátěnkou. Ať se jen leskne,“ přikazuje se šibalským úsměvem jednomu ze studentů. Vykulené oči, vrtění hlavou a varovně zdvižený prst učitelky praktického vyučování vše uvádí na pravou míru. „Opovaž se!“ nese se kuchyní, kde přibližně patnáct budoucích kuchařů pracuje na přípravě slavnostního menu.

„Jako předkrm budou pomalu pečená kachní prsa na trhaném salátu s avokádovou tatarkou,“ ukazuje mladík Kristián pekáč plný úhledně složených kousků masa, který právě vyndal z konvektomatu, což je taková větší pečící trouba.

„A proč se ta prsa pekla pomalu? Podívejte se všichni, maso na řezu je krásně růžové, žádná bílkovina není sražená, aby udělala bílý okraj. Barva je jednolitá. Teď jen tu kůži navrchu opečeme zprudka na pánvi a máme hotovo,“ ukazuje Slanina a pokládá kachní prsa na pánev, kde je další budoucí kuchařka Denisa opéká.

„Dalším chodem jsou telecí líčka s omáčkou z portského vína servírovaná s černým kořenem a zapečenými smetanovými bramborami,“ přibližuje menu učitelka Monika Trykarová, která Ondřeje Slaninu do Chebu pozvala. „Známe se z vysoké školy. Když mi jednou řekla, zda bych nepřijel do Chebu, řekl jsem si, proč ne,“ směje se Slanina a už prozrazuje detaily přípravy druhé přílohy, kterou je černý kořen na pražský způsob.

Parta, která ji chystá, musí uvařený a oloupaný černý kořen orestovat na másle a poté posypat opraženou strouhankou. „Překvapivě často se stává, že všichni lidi přijdou na oběd v poledne. V ten krátký časový moment je v kuchyni velký stres a na to musíte být připraveni. Nejen psychicky, ale po všech stránkách. A základem všeho je pořádek, viď Dominiku,“ obrací se na budoucího kuchaře Slanina a s úsměvem mu podává kastrol, který zapomněl na sporáku, aby jej odnesl.

„Každý má spoustu možností, jak se vypracovat, jak vyniknout. Ale je třeba do toho investovat čas a práci. To bych chtěl, abyste si z našeho společného vaření odnesli,“ dodává Slanina.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čeští vojáci se do cvičení Tobruq Legacy 2017 zapojili mimo jiné...
VIDEO: Na Doupově stříleli protiletadlovci ostrou municí

Deset armád členských států NATO se zapojilo do cvičení Tobruq Legacy 2017. To probíhalo souběžně v Česku, Rumunsku a v Litvě. Ve vojenském prostoru Hradiště...  celý článek

Karlovarský radní Jan Klíma před budovou na nábřeží Jana Palacha v Karlových...
Přípravy jsme museli tajit, říká muž, který přivedl do Varů univerzitu

Tři roky trvala jednání o tom, že Univerzita Karlova rozšíří výuku do Karlových Varů. Od nového akademického roku tu začne lékařská fakulta vyučovat bakalářský...  celý článek

Kouření (ilustrační foto)
Kuřáci venku ruší, pár se jich i popralo. Stížností na ně přibývá

Už více než měsíc a půl platí v Česku nový protikuřácký zákon. V Karlovarském kraji od té doby policisté evidují navýšení počtu stížností na rušení nočního...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.