Známý kuchař Ondřej Slanina přijel do Chebu vařit  se studenty Integrované...

Známý kuchař Ondřej Slanina přijel do Chebu vařit se studenty Integrované střední školy. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kachní prsa se Slaninou. Studenti vařili pod slavným kuchařským dohledem

  • 1
Na první pohled obyčejná hodina výuky vaření. Ve školní kuchyni chebské Integrované střední školy se to hemží bělostnými zástěrami. Někdo stojí u sporáku, jiný nese špinavé nádobí do dřezu. Uprostřed ale vyčnívá postava Ondřeje Slaniny. A nejen výškou.

Kuchařský mág z oblíbeného televizního pořadu Kluci v akci přijel do Chebu, aby tamní kuchařský potěr naučil něco ze svého umění. A pustil se do toho pěkně zostra. Vzduchem létají poznámky a vtípky.

„Tuhle připálenou teflonku vyčisti pěkně drátěnkou. Ať se jen leskne,“ přikazuje se šibalským úsměvem jednomu ze studentů. Vykulené oči, vrtění hlavou a varovně zdvižený prst učitelky praktického vyučování vše uvádí na pravou míru. „Opovaž se!“ nese se kuchyní, kde přibližně patnáct budoucích kuchařů pracuje na přípravě slavnostního menu.

„Jako předkrm budou pomalu pečená kachní prsa na trhaném salátu s avokádovou tatarkou,“ ukazuje mladík Kristián pekáč plný úhledně složených kousků masa, který právě vyndal z konvektomatu, což je taková větší pečící trouba.

„A proč se ta prsa pekla pomalu? Podívejte se všichni, maso na řezu je krásně růžové, žádná bílkovina není sražená, aby udělala bílý okraj. Barva je jednolitá. Teď jen tu kůži navrchu opečeme zprudka na pánvi a máme hotovo,“ ukazuje Slanina a pokládá kachní prsa na pánev, kde je další budoucí kuchařka Denisa opéká.

„Dalším chodem jsou telecí líčka s omáčkou z portského vína servírovaná s černým kořenem a zapečenými smetanovými bramborami,“ přibližuje menu učitelka Monika Trykarová, která Ondřeje Slaninu do Chebu pozvala. „Známe se z vysoké školy. Když mi jednou řekla, zda bych nepřijel do Chebu, řekl jsem si, proč ne,“ směje se Slanina a už prozrazuje detaily přípravy druhé přílohy, kterou je černý kořen na pražský způsob.

Parta, která ji chystá, musí uvařený a oloupaný černý kořen orestovat na másle a poté posypat opraženou strouhankou. „Překvapivě často se stává, že všichni lidi přijdou na oběd v poledne. V ten krátký časový moment je v kuchyni velký stres a na to musíte být připraveni. Nejen psychicky, ale po všech stránkách. A základem všeho je pořádek, viď Dominiku,“ obrací se na budoucího kuchaře Slanina a s úsměvem mu podává kastrol, který zapomněl na sporáku, aby jej odnesl.

„Každý má spoustu možností, jak se vypracovat, jak vyniknout. Ale je třeba do toho investovat čas a práci. To bych chtěl, abyste si z našeho společného vaření odnesli,“ dodává Slanina.