Sezona v moštárnách začala, jablek je ale málo.

Sezona v moštárnách začala, jablek je ale málo. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Moštárny v kraji čeká letos nejistá sezona, jablka moc nevyrostla

  • 2
S nejistotou vzhlížejí k aktuální sezoně majitelé moštáren v Karlovarském kraji. Extrémně horké léto se totiž podepsalo na úrodě jablek. Popadala ještě před dozráním.

Provoz moštáren startuje každý rok v září. „První zájemci se už skutečně ozvali, ale i přesto máme strach. Uvidíme, jak letošní sezona bude vypadat,“ netají se obavami František Jurčák z moštárny v Hranicích.

Že je strach z úrody oprávněný, potvrzuje i tajemník Českého zahrádkářského svazu pro Karlovy Vary Petr Kadlec.

„Pro velké horko jablka popadala. Zrovna nyní na schůzi všichni členové naříkali, jak jsou letos malá,“ souhlasí Kadlec.

Jurčák ubezpečuje zákazníky, že ani letos nezdražil. „Za jeden kilogram si účtujeme čtyři koruny. Krom jablek zpracováváme takřka cokoliv, jen to musí být ve větším množství,“ dodal Jurčák. Moštárnu v Hranicích otevře 19. září.

„Pro zájemce budeme mít poté otevřeno každé úterý od 14 do 16 hodin a pak v sobotu od 9 do 12 hodin,“ nabízí své služby Jurčík.

Celá procedura, která změní ovoce na mošt, trvá maximálně tři čtvrtě hodiny. „Dá se říct, že z deseti kilogramů se stane kolem pěti šesti litrů moštu,“ řekl Jurčík. Vše však záleží na kvalitě ovoce.

Loňská čísla sice majitelé moštáren zřejmě nenapodobí, ale flintu do žita neházejí. „Už jsme zaznamenali první objednávky. Pořadník či rezervace ale nemáme. Kdo přijde, tomu to ovoce zpracujeme,“ ubezpečuje Heide Marie Kanasiová z moštárny v Královském Poříčí, kde se platí tři koruny za kilogram ovoce. Sem mohou lidé své ovoce poprvé přivést 26. září, a to od 8 do 14 hodin.

Moštáren je v kraji málo

Velkým problémem kraje je v létech dobré úrody malý počet moštáren. Na to si v minulých letech stěžovali právě zahrádkáři, kteří jsou nejčastější klientelou. Také o tom přemýšlí v Karlových Varech zahrádkáři, protože na Karlovarsku není oproti Sokolovsku a Chebsku ani jedna moštárna.

„Pořídit si dnes moštárnu je jen pro ty, kdo umí věštit z koule. Už minulá sezona nebyla dobrá, a ta letošní...“ mávl rukou Kadlec.

I přesto však podotkl, že výstavbu vlastní moštárny karlovarský zahrádkářský svaz zvažuje. „Ale opravdu zatím jen přemýšlíme. Nejsme na Moravě, kde se to vyplatí. V tomto je náš kraj specifický. Navíc nejde jen o odvahu, ale i o velké peníze, které jsou potřeba na stavbu,“ dodal Kadlec.

A jak moštárny fungují? Lidé přivezou ovoce, to se zváží, pak se rozdrtí, vysype do plachetky a nakonec se lisuje. Z kbelíků se mošt přelije do speciální nádoby, ze které se pak stáčí do lahví nebo kanystrů. Ty si však zájemci musí přinést vlastní.