"Chutná jako mrkvový salát, akorát má v sobě navíc ještě padesát procent," popisuje svoji specialitu, mrkvový destilát, Milan Půta, který si před rokem otevřel pálenici v Horním Slavkově.
Vzhledem k jarním mrazům se ale letos začíná s pálením později, část úrody totiž pomrzla.
"Jindy jsme už v tuhle dobu začínali s třešněmi. Úroda je ale letos velmi špatná, všechno ovoce pomrzlo, spadalo a není ho dost," komentuje situaci majitel palírny ovoce v Březové Ondřej Szolár.
Ten zase vyrábí Chodskou pivovici - speciální pálenka ze Zlatého ležáku Chodovar.
Nejčastěji v regionu se pálí jablka, ale běžně tu zpracovávají také švestky, hrušky, třešně nebo blumy. Výjimkou prý nejsou ani zahradní jahody, maliny nebo rybíz, ale třeba také ořech nebo trnky.