Palič Ondřej Szolár u destilační kolony v palírně v Březové.

Palič Ondřej Szolár u destilační kolony v palírně v Březové. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Na Sokolovsku dělají pálenku z jablek, piva, ale i mrkve

  • 3
Příznivcům vlastních destilátů nastal pravý čas nechat proměnit ovocnou úrodu v "tekuté zlato". V Karlovarském kraji najdou ale palírny pouze na Sokolovsku. Pálenku v nich dělají z jablek, švestek, piva, ale třeba i mrkve.

"Chutná jako mrkvový salát, akorát má v sobě navíc ještě padesát procent," popisuje svoji specialitu, mrkvový destilát, Milan Půta, který si před rokem otevřel pálenici v Horním Slavkově.

Vzhledem k jarním mrazům se ale letos začíná s pálením později, část úrody totiž pomrzla.

Palič Ondřej Szolár předvádí jednu ze svých specialit - padesátiprocentní
Palič Ondřej Szolár předvádí jednu ze svých specialit - padesátiprocentní

"Jindy jsme už v tuhle dobu začínali s třešněmi. Úroda je ale letos velmi špatná, všechno ovoce pomrzlo, spadalo a není ho dost," komentuje situaci majitel palírny ovoce v Březové Ondřej Szolár.

Ten zase vyrábí Chodskou pivovici -  speciální pálenka ze Zlatého ležáku Chodovar.

Nejčastěji v regionu se pálí jablka, ale běžně tu zpracovávají také švestky, hrušky, třešně nebo blumy. Výjimkou prý nejsou ani zahradní jahody, maliny nebo rybíz, ale třeba také ořech nebo trnky.