Někteří výrobci bez ohledu na zdražení základních surovin nabízejí cukroví na vánoční stůl za loňské ceny. (Ilustrační snímek)

Někteří výrobci bez ohledu na zdražení základních surovin nabízejí cukroví na vánoční stůl za loňské ceny. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kdo chce cukroví bez práce, koupí u cukráře. Někteří drží loňské ceny

  • 0
Upéct si vánoční pečivo doma, nebo si dobroty koupit? Do Vánoc zbývají necelé dva týdny. Je tedy ještě čas na rozhodnutí, jestli se vyplatí udělat rohlíčky či kokosky ve vlastní troubě, nebo zda si za ně zaplatit v obchodě.

Pokud se lidé rozhodnou péct vánoční pečivo hlavně proto, aby ušetřili, nebudou příliš úspěšní. Oproti loňskému roku totiž podražily základní suroviny.

Někteří výrobci přesto nabízejí cukroví na vánoční stůl za loňské ceny. "My jsme nezdražovali, protože chceme prodávat. Už tak kšefty klesly," řekla Věra Ondrová z bochovské cukrárny Ondra, která dodává své výrobky do 120 prodejen v celých západních Čechách.

Cukrárna Ondra si drží cenu cukroví na 260 korunách za kilogram už čtyři roky. Sází na to, že většina lidí nekupuje v supermarketech krabici pečiva po dvacetikoruně, ale raději dá přednost kvalitě.

Lidé, kteří nechtějí domů přinést "zajíce v pytli", si mohou koupit na ochutnávku už dva kousky z celkem patnácti druhů ručně vyráběného vánočního cukroví. Jsou mezi nimi i plněné ořechy.

"Cukroví nabízíme balené, ale i volné. Zákazník si tak může koupit od každého kousek. Když mu chutná, tak si nakoupí a objedná ve větším," vysvětlila Věra Ondrová.

Nákup vyjde levněji než vlastní pečení, radí cukráři

Příjemné překvapení čeká také zákazníky karlovarské cukrárny a pekárny Repre na hlavní obchodní třídě. Také zde oproti loňsku nemusí zákazník za cukroví v krabičkách nebo kupované na váhu více sáhnout do peněženky. "Tukové plzeňské stojí 250 korun. Máslové cukroví si vyrábíme sami a je za 450 korun," sdělila spolumajitelka pekárny Hana Mašková.

Před šesti lety to bylo 190 korun za kilo tukového a 400 korun za kilo máslového cukroví. I tak si pekaři myslí, že nákup vánočního cukroví vyjde levněji než vlastní pečení. V obchodě totiž vyjdou tuky dráž oproti množstevním slevám, které dostávají pekárny.

Navíc jsou pekaři hrdí na ruční výrobu. Rotační pec ve velkoprovozu totiž umí napéci cukroví, na které se používají dva druhy těsta. Majitelé domácích pekáren ale o takovém cukroví říkají, že to jsou jenom sušenky.

Zájem zákazníků zaznamenali prodavači v pekařství Repre od začátku minulého týdne. A v těchto dnech lidé chtějí cukroví, cukroví a zase cukroví. Buď jej ochutnávají anebo rovnou kupují.

"Pro vánoční pečivo, pečené deset roků podle receptů od švagrové - cukrářky, si k nám chodí i seniorky, kterým nezbývá moc volného času, protože ještě třeba chodí do práce. Šetří čas a nehledí na korunu. Dobře vědí, že si doma pochutnají," řekla Hana Mašková.

O dobroty z rodinného pekařství Orpeka v Novém Sedle mají před Vánocemi zájem lidé až z Prahy.

"Řekl bych, že je o cukroví větší zájem než loni. Překupníci ho vozí do Prahy, kde kilogram bez problémů prodají za tři stovky. Praha je Praha," popsal zkušenosti s některými zákazníky Petr Orlíček z Orpeky.

Podle chování většinou pozná i zákazníky ze Sokolovska, kde je velká nezaměstnanost, lidé nemají peněz nazbyt a žijí tam i nejrůznější sociální případy. Takoví lidé většinou jedí cukroví jen očima, nákup si odpustí anebo si koupí jen několik deka.

Orpeka letos trochu podražila kvůli vyšším cenám tuků, ořechových směsí, cukrů a dalších surovin.