Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Učitele pobouřilo odvolání zástupkyně ředitelky, hrozí stávkou

12:07aktualizováno  12:07
Velmi vyhrocená je v současné době situace na Základní škole J. A. Komenského v Karlových Varech. Učitelé se tam rozdělili na dva tábory a dokonce hrozí, že předčasně ukončí školní rok.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Za vším stojí podle bouřících se učitelů ředitelka školy Monika Preňková. Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy odvolala svou zástupkyni Světlanu Klečkovou.

„Odvolání je v našich očích pouze účelové, vedené snahou zbavit se nepohodlného svědka, člověka morálně silného, který je přirozenou autoritou a vzorem pro žáky, rodiče a v neposlední řadě i pro nás učitele. Člověka, který nezištně pracuje pro dobré jméno školy a především vždy v zájmu dětí,“ stojí v otevřeném dopise, který učitelé přečetli před městským zastupitelstvem.

Ředitelka Preňková se však brání. „Spolupráci se Světlanou Klečkovou jsem neukončila, naopak jsem jí nabídla místo učitelky s plným úvazkem a na dobu neurčitou. Pouze jsem využila svého plného práva jmenovat a odvolat svou zástupkyni. Pokud moje statutární zástupkyně má zcela odlišný pohled na řízení a fungování školy, což je má plná odpovědnost, není možné, aby mě nadále mohla zastupovat,“ vysvětlila svůj krok ředitelka.

Odvolání oblíbené zástupkyně bylo podle zhruba dvacítky signatářů otevřeného dopisu největším z řady přešlapů ze strany ředitelky.

„Až na výjimky neinformuje o základních záležitostech týkajících se chodu školy, například úvazky sděluje učitelům často až v přípravném týdnu, tedy na konci srpna. Tím nechává kantory v krajní nejistotě ohledně konkrétní náplně práce v následujícím školním roce,“ přibližuje jeden z problémů otevřený dopis.

Situaci na škole sleduje i vedení města

Situace zašla už tak daleko, že se ve škole konala schůzka obou stran společně s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem. Město atmosféru na škole stále sleduje.

„Chci zorganizovat další schůzku a uklidnit situaci. Kontrola nezjistila žádné pochybení vedení školy. Proto není důvod uvažovat nad odvoláním ředitelky,“ uvedl karlovarský náměstek Jiří Klsák.

Právě otevřeným dopisem chtějí bouřící se učitelé docílit odstoupení Preňkové z její pozice. „Žádný z důvodů pro odvolání není ani v náznaku naplněn, což potvrdil audit z magistrátu i velmi podrobná kontrola České školní inspekce. O odvolání ředitele nemohou přece rozhodovat emoce místo racionálních důvodů,“ odvětila na dotaz Preňková.

Učitelé se ale nevzdávají, po jednaní s představiteli města, založení odborů a snahy se domluvit stále trvají na svém. „Žádáme tímto Magistrát města Karlovy Vary, aby okamžitě vyzval ředitelku školy k dobrovolnému odstoupení z funkce a zároveň vyhlásil nové výběrové řízení,“ sdělili v dopise.

Ve vzduchu visí také stávková pohotovost vzbouřených učitelů, obě strany však vidí stávku jako poslední možný krok. Mohl by tak předčasně skončit školní rok.

Pokud by se tak stalo, ředitel může dle školského zákona vyhlásit nejvýše pět dní ředitelského volna za celý školní rok. „Jeden den jsem již využila v roce 2015. S ohledem na zaměstnané rodiče bych toto řešení volila pouze v krajním případě,“ uvedla ředitelka školy.

Autor:

Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Karlovarský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Železnatý pramen s teplotou 11,9 stupně Celsia je nejstudenějším karlovarským...
Karlovarský Železnatý pramen znovu ožije, z pítka ale poteče pitná voda

Železnatý pramen v těsném sousedství karlovarské budovy obchodní akademie brzy znovu ožije. Z pítka, které bude ovládat fotobuňka, ovšem poteče obyčejná voda.   celý článek

Ladislav Cinegr pracuje také s budoucími členy Českomoravské myslivecké jednoty.
O zvěř budou pečovat profesionálové, vidí budoucnost myslivec

Už téměř čtyřicet let je druhým domovem Ladislava Cinegra les. Myslivosti propadl v roce 1978, kdy složil potřebné zkoušky. Nyní k podobným testům připravuje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.