Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upéct dobrý chléb, to je pořádná dřina, ví majitel rodinné pekárny

  11:54
Antonín Baborovský obnovil tradiční pekárnu v Dolním Rychnově na Sokolovsku. Dnes v ní s celou svojí rodinou peče kváskový chléb. Začátky ale byly složité.
Rodinná pekárna v Dolním Rychnově. Antonín Baborovský.

Rodinná pekárna v Dolním Rychnově. Antonín Baborovský. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rodinný podnik, stará roštová pec, smrkové či březové dříví – tak se vyrábí chléb z Dolního Rychnova. Dům s trochu větším komínem jinak ze zástavby rodinných domků nijak nevyčnívá.

Z jedné strany dvora vyskládané dřevo, na druhém konci otevřené dveře dovnitř. Těmi si lidé do dřevem a pečivem provoněné pekárny chodí pro čerstvý chléb. Třeba i o půlnoci.

Na tradičním pečení v peci na dřevo si Antonín Baborovský, majitel pekárny, zakládá.

„Skoro nikdo to už nechce dělat tímhle způsobem. Nenapeče se toho tolik, má to ale svoje. Obyčejně ale tahle tradice umře s těmi staršími. Uvidíme, až jednou já natáhnu dřevěné sako, jestli se někdo po mně najde. Snad ano,“ říká Antonín Baborovský s nadsázkou.

Upéct várku padesáti bochníků trvá tři hodiny

Práce to není jednoduchá – zapálit dřevo, které se nejdřív vyskládá na rošt, nechat ho vyhořet, až se pec ohřeje na víc než 300 stupňů, vymést, nechat zchladnout na 220 stupňů a na ten samý rošt, kde se pálilo dřevo, vysázet v jedné várce padesát vyválených a nakynutých bochníků. Když se upečou, vše se znovu opakuje. Jedna várka trvá zhruba tři hodiny.

„Hotovou ji máme třeba v jedenáct večer. To si k nám můžou lidé přijít pro čerstvý chleba,“ dodává pekařova nevlastní dcera Marina Kovalenko. Přestože je na rodičovské dovolené, v pekárně pomáhá, jak to jde.

„Pracujeme tu všichni z rodiny - matka, bratr peče, otec rozváží. Máme ještě brigádníky. Není to lehké padesátkrát chleba nasázet na pekařské lopatě a zase ho vyndat. Někomu pak navíc vadí horko. A je to také o kvásku, nemůžeme ho nechat jen tak, každý den tu někdo musí být,“ vysvětluje Kovalenko.

Za pravdu jí dávají i slova Antonína Baborovského: „Když jsme začínali, bylo nás pět a za měsíc už jsem zůstal sám. Není to lehká práce. Pak lidi odešli v souvislosti s krizí a teď už tu peče jenom rodina.“

S nápadem obnovit pekárnu přišel Antonín Baborovský v roce 1992 a pomáhal mu v tom tehdy jeho tatínek – vyučený pekař, ale také pan Novobylský, bývalý mistr v sokolovské pekárně. Oběma bylo tehdy dohromady už 150 let.

„Pracoval jsem v rychnovské sklárně jako můj táta. Když pak padla, dělal jsem chvíli přidavače u zedníků a pak jsem se rozhodl pekárnu s tátou obnovit. Říkal mi, že to nebude lehké, a taky nebylo. Lítal jsem v tom první dva roky jako slon v porcelánu,“ vzpomíná Baborovský.

Chleba se v jeho domě pekl už za druhé světové války, z té doby také pochází pec, ve které se tu peče dodnes. Tehdy dům vlastnil Němec Rudolf Hackl. V roce 1945 sem otce Antonína Baborovského přidělili jako národního správce.

„To se asi Hacklovi nelíbilo. Odešel sám. Co mi říkal táta, vyměnil krávu za koně, naložil ho a zmizel do Německa,“ vypráví pekař. „Po něm tu čtyři roky pekl táta, než začaly vznikat větší pekárny a tátovi to sebrali.“

Rodina v domě však bydlet zůstala a s ní i původní pec. Tu ale později současný majitel na nějaký čas dokonce rozmontoval. Z nadzemního sklepa, kde bez využití stávala, si totiž tehdy udělal kotelnu, protože bylo těžké velký dům vyhřát.

Teď už opět stojí na svém místě a peče třeba žitný chléb – tím začala novodobá historie pekárny. „Nikdo ho ale nechtěl, tak jsme s ním přestali. Po čase ovšem začali chodit lidi, že jim chutnal. Musel jsem si vzpomenout na recepturu, kterou mě ti dva pekaři naučili. Nikam jsem si to tehdy nepsal. A tak jsem zkoušel a zkoušel,“ říká Baborovský.

Ten správný žitný kvásek se tu přiživuje už dvacet let a chleba, který se z něj peče, získal v roce 2013 ocenění Regionální potravina roku. Před lety k chlebům přibylo i sladké pečivo, což byl zase zájem manželky pana Baborovského

„Pečeme ho dva dny v týdnu. Máme na to poučku, kterou také říkám lidem, aby si to zapamatovali. Tři S, tedy sladké ve středu a v sobotu,“ dodává Marina Kovalenko a zároveň radí, že pokud chtějí mít lidé jistotu, že si pro čerstvý chleba nepůjdou zbytečně, stačí zavolat.

Autor:
  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA NA VÝROBNÍ PROJEKTY - NÁSTUP IHNED!

Advantage Consulting, s.r.o.
Karlovarský kraj
nabízený plat: 42 000 - 60 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...