Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na nákup hub u stánku, smí je prodávat jen znalec, varují odborníci

  12:12aktualizováno  12:12
Sázkou do loterie může být pro mnohé nákup hub od různých prodejců. Dary lesa totiž smějí prodávat pouze ti, kteří na krajské hygienické stanici absolvovali přezkoušení z jejich znalosti a získali o tom osvědčení.

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Strouhal

Takových lidí je za 14 let, co hygienická stanice tyto zkoušky pořádá, v celém kraji 31. Letos přibyl pouze jeden.

„Letos se přihlásili jen čtyři lidé. Tři z nich ovšem neuspěli v písemné části testů,“ uvedla Valéria Hovorková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Právě písemné testy ovšem obsahují otázky, které se týkají jedovatosti hub, respektive účinků jedů na zdraví člověka. A v těch nesmí žadatel o osvědčení udělat chybu. Ti letošní chybu udělali.

Od roku 2002 zažádalo o osvědčení 66 lidí. Uspělo jich 31. „Zpočátku byl zájem lidí větší, v posledních letech se ročně hlásí v průměru tři až čtyři zájemci,“ konstatovala Hovorková.

Dohled nad nimi má na starosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V loňském roce provedli kontroloři v Karlovarském kraji pět namátkových kontrol.

Zjistili menší nedostatky v označování prodávaných hub. „Nebyl uveden celý název prodávané houby. Například označení kozák nestačí. Správně má být kozák březový. Stejně jako třeba hřib hnědý a podobně,“ popsal výsledky Václav Novák, vedoucí odboru kontroly zmíněného inspektorátu v Plzni.

„U volně rostoucích hub má prodávající povinnost uvést český název hub, datum sběru a dobu použitelnosti, která je v tomto případě tři dny od data sběru,“ konstatoval Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Houby jsou podle jeho slov velmi citlivé na nešetrné zacházení. „Proto by zákazník ve vlastním zájmu neměl kupovat houby nabízené za vyšších teplot mimo chladící zařízení, nebo dokonce plodnice, na které praží slunce,“ varoval Kopřiva potencionální kupce.

Ale ani nákup zcela podle pravidel není zárukou. Důležité je i skladování. „Pokud zákazník přinese z prodejny houby v neprodyšném obalu, musí je doma ihned umístit volně na vzduch do chladničky v zóně s takzvanou sklepní teplotou. Ale ani zde by je neměl skladovat dlouho,“ upozornil mluvčí.

V minulosti zemědělská a potravinářská inspekce sledovala i výskyt radioaktivity. Radioaktivita hub byla hluboko pod stanovenou hranicí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V podzemních prostorách karlovarského hotelu Thermal vypukl požár (20. července...
V podzemí hotelu Thermal vypukl požár, hasiči evakuovali hosty

V podzemních prostorách hotelu Thermal v Karlových Varech ve čtvrtek večer vypukl požár. Hasiči preventivně evakuovali hosty z celého hotelu. Před devátou...  celý článek

Příprava volebních uren na ÚMO Plzeň 3. (6. října 2016)
Starostům se příliš nezdá předvolební výzva partnerů z KDU-ČSL

Již delší dobu má k sobě v kraji blízko KDU-ČSL, STAN a Karlovarská občanská alternativa. Nový model spolupráce se ale nesetkal se zcela pozitivním ohlasem...  celý článek

Muž vydíral a vyhrožoval. Zasáhovka si pro něj dojela
VIDEO: Oběť se pokusila o sebevraždu, pro vyděrače přišla zásahovka

Jednapadesátiletý násilník podle kriminalistů dlouhodobě vydíral dva muže. Měli pro něj pracovat za nelidských podmínek, jeden se pokusil o sebevraždu. Pro...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.