Bochník ovčího sýra Arnika z produkce sýrárny Horského statku Abertamy.

Bochník ovčího sýra Arnika z produkce sýrárny Horského statku Abertamy. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Krajská regionální potravina má své vítěze. Poprvé ve všech kategoriích

  • 0
Jsou výjimečně kvalitní, chutné a navíc zdejší. Devět takových výrobků se nyní může chlubit titulem Regionální potravina Karlovarského kraje 2014. Hodnotitelská komise na ocenění navrhovala sýry, tvarohy, piva i uzeniny. Soutěž se konala popáté.

"Rok od roku zájem výrobců roste. Pomalu je opouští český stud. Je za tím jistě i pragmatický pohled, neboť když držitel značky Regionální potravina žádá o evropské dotace, má za to body navíc," řekl regionální koordinátor soutěže Zdeněk Perlinger.

Každý rok se snaží, aby přilákal výrobce do všech devíti kategorií. Letos se mu to poprvé po pěti letech povedlo. Kraj je podle něj sýrařskou velmocí, ovšem s ovocem a zeleninou je to slabší.

Do soutěže se však nyní přihlásila společnost Regent plus Žlutice, která se svým sušeným ovocem získala první až třetí místo. Největší úspěch slavily její višně. "Je to pro mě milé překvapení. Vím ale, že naše produkty jsou dobré. Při jejich výrobě nepřidávám síru, jen kyselinu citronovou a vše dělám z českých produktů," popsal Luděk Civín, jednatel firmy Regent plus Žlutice.

Ocenění jej podle jeho slov "vyloženě nakoplo" a do soutěže se chce s novými produkty hlásit i příští rok. Od značky očekává, že podpoří prodej firemních výrobků.

Velký souboj letos mezi sebou svedly produkty v kategorii sýrů včetně tvarohu. Na prvních dvou místech skončily hned dva - ovčí sýr Arnika Horského statku Abertamy, který je i Českou biopotravinou roku 2011 a tvaroh biofarmy Belina z Nežichova.

"Naše mlékárna funguje už pět let, ovšem dali jsme se dohromady s jiným subjektem. Pro nežichovský provoz není soutěž novinkou, ovšem pod hlavičkou Beliny jsme se jí zúčastnili poprvé a jsme velice rádi," uvedla Kamila Prchalová z biofarmy.

O značku se letos ucházelo 84 produktů od dvaceti výrobců. Podle krajského radního Václava Jakubíka neměli hodnotitelé jednoduchou práci, protože kvalita zdejších pochutin stále stoupá.

Vítězné Regionální potraviny budou v následujících týdnech putovat Karlovarským krajem. Koordinátoři chystají třináct ochutnávek, během kterých si lidé mohou výrobky i koupit. Vyhlášení vítězů se uskuteční začátkem srpna v krajské knihovně, značky si slavnostně převezmou 11. října na Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních.