Karlovarská alergoložka Marie Tobolková poznamenává, že pylová sezona začala...

Karlovarská alergoložka Marie Tobolková poznamenává, že pylová sezona začala letos už na konci února. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Alergie se může objevit i na chlad, pivo nebo plasty, říká lékařka

  • 1
S jarním počasím se tradičně plní čekárny pacienty s alergickými potížemi. Pálení očí a smrkání jsou jen prvními příznaky, neléčené někdy mohou být komplikovány dušností až vývojem astmatu.

„Kromě pylové alergie mohou potíže způsobit mléko, citrusy, ale i pití barevných limonád či alkoholu,“ připomíná karlovarská alergoložka Marie Tobolková.

Vnímáte příchod jara i tak, že vám v ordinaci přibývá pacientů?
My máme nápor celoročně. Hlavně od jara až do konce září a z alergií v současné době dominují především pylové potíže.

Marie Tobolková

  • Medicínu vystudovala na Karlově univerzitě.
  • Do Karlových Varů přišla v roce 1963, kdy jí tehdejší primář doporučil studovat alergologii a imunologii.
  • V karlovarské nemocnici pracovala jako sekundářka na dětském oddělení, dále jako zástupkyně primáře a poté i jako primářka.
  • V současné době ordinuje ve své alergo-imunologické ordinaci na karlovarské poliklinice v Bezručově ulici.

Kdy letos začala pylová sezona?
Překvapivě brzo, jednalo se o poslední týden v únoru, kdy vykvetly první stromy. Potíže se projevují vodovou rýmou, kýcháním, svědění nosu a někdy i kašlem.

Jak je nemoc rozšířena mezi populací?
Každý třetí v republice je alergik. Což je proti letům minulým nárůst. Jedním z důsledků, proč tomu tak je, je lepší diagnostika a častější vyšetření pacientů.

V kolika letech se na ni může přijít?
Rodiče k nám s dětmi mohou přijít kolem třetího roku dítěte, kdy bývají příznaky alergií zřetelnější.

Přibývají netradiční alergie?
Těch je překvapivě dost, od svitu slunce až po chlad. Některé se obtížně diagnostikují jako například na alkohol, a to včetně piva. Krom toho mohou mít lidé alergie na různé potraviny a ovoce. V posledních letech se navíc objevují další, mezi které patří přecitlivělost na plasty.

Jak tedy vypadá postup na zjištění alergie na alkohol?
Základem je pohovor s pacientem. Ten má často problémy s natékáním očí, rtů a obličejem. Na řadu tak přichází nejprve domácí úkol, kdy musí sepsat vše, co snědl a vypil. A poté se vylučovací metodou dostáváme ke konkrétnímu důvodu.

Co by lidé neměli konzumovat, aby si nepoškodili zdraví?
Hodně nešťastné jsou ovocné sirupy, ochucené minerálky a čaje. Rodičům bych navíc nedoporučovala dávat dětem pitíčka, ty jsou často alergenogenní.

V jakém věkovém složení jsou vaši pacienti?
Od kojeneckého věku až do dospělosti. Nejsou výjimkou ani pacienti v důchodovém věku.

S vývojem lékařských metod jdou ruku v ruce i farmaceutické výrobky?
Léků je nyní nepřeberně. Vždy ale musí být s příznaky a potížemi pacientů zvolen vhodný preparát.

S léčbou alergií máte bohaté zkušenosti, jak se za ty roky v tomto změnila medicína?
Zlepšení je minimálně o sto procent. Zvlášť markantní je to u léků. Snažíme se, aby pacient nedostával sedativní preparáty, čili aby po nich nebyl ospalý. Jedná se o děti ve škole, studenty, ale i řidiče a piloty a další podobné profese.

Dá se mluvit za poslední roky o nějakém trendu?
Přibylo těžších forem alergie, které může provázet i sezonní astma.

Jaké důsledky má neléčená alergie?
Myslím si, že sedmdesát až osmdesát procent alergií je dnes léčeno, jedná se především o dětské pacienty. Pokud nejsou léčeni, mohou se v pozdějších letech výrazně zhoršit a je velká pravděpodobnost vzniku astmatu.