Pohostinská tradice v Grandhotelu Pupp se zrodila před více než 300 lety. Pověst šířili slavní hosté, ale i pracovníci hotelu. Mezinárodní filmové festivaly jsem navštěvoval od roku 1959, později jako karlovarský novinář jsem často zpovídal ředitele, číšníky, kuchaře, ale i významné hosty.
Se šéfkuchařem Miroslavem Kuntem jsem hovořil po jeho ročním působení na Světové výstavě v Ósace 1970. "Češi tam způsobili senzaci. Když výstava skončila, převezli si Japonci veškeré zařízení do Tokia," vzpomínal tehdy Kunt, který později bohužel tragicky zahynul.
U Japonců bodovala koprovka
Šéfoval v Ósace osmi japonským kuchařům. Pomocné síly, známé z českých kuchyní, neexistovaly. Kunt vysvětloval, že v Ósace byly vlastně dvě reprezentační restaurace – Hradní, kde se servírovalo na stříbře, a pak U kalicha, kde se jídlo podávalo na porcelánu.
"V Japonsku jednoznačně vyhrávala koprovka, úspěch měla i česká kachna, ale i ovocné knedlíky s meruňkami, bramboráky a halušky. Z nápojů pak becherovka a plzeňské pivo. Na jídelníčku jsme měli i další karlovarské speciality, například Mattoniho závitek s houbovou omáčkou a karlovarský knedlík s rozmarýnem," vysvětloval Kunt.
Sám působil v Německu, ale i ve Vídni a v Moskvě. "Mohu s klidným svědomím sdělit, že československá kuchyň má ve světě vynikající zvuk," vyznal se v rozhovoru před 35 lety tehdejší šéfkuchař Grandhotelu Moskva Miroslav Kunt.
Mistr studené kuchyně miloval brambory
Dalším mistrem svého řemesla byl Zdeněk Voznica. Mluvil jsem s ním v době, kdy oslavil abrahámoviny a v Grandhotelu Pupp končil ve funkci šéfkuchaře. Těšil se domů, dvouřadovou bílou uniformu nosil od roku 1993.
Vyučil se v ostravském Fenixu, pracoval v hotelu Ostrava, pokračoval v pražském hotelu Šroubek, roční praxi absolvoval v Drážďanech, byl i v Rakousku, vařil ve Vídni a v Salcburku.
"S Puppem se nerad loučím. Přinesl jsem do Karlových Varů některé nové věci a také si řadu novinek odnáším do Ostravy," prohlásil Zdeněk Voznica, který byl podobný Radku Brzbohatému.
Voznicu fascinovala zejména studená kuchyně. "Je to ohromný prostor pro improvizaci. Mojí specialitou je ale španělský ptáček. Když jsem sám doma, udělám si nejraději brambory s kyselým mlékem!"