Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Alergen jedna až čtrnáct. Hospodští se s nimi perou po svém

  10:26aktualizováno  10:26
Zákazníci v Karlovarském kraji jsou podle Valérie Hovorkové z krajské hygienické stanice dobře informovaní o nebezpečích, která na ně mohou číhat v jídlech. Z hospůdek ovšem zaznívá, že zájem o seznamy alergenů lidé většinou nemají.

Číšník Petr Suchý servíruje jídlo v karlovarské restauraci Verona, kde mají seznam alergenů uvedený u každého jídla. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Všechna naše jídla obsahují všech 14 alergenů. Tak by se dal přeložit vzkaz zákazníkům, kterým se provozovatelé restaurací občas snaží obejít nařízení o povinnosti vyjmenovávat alergeny přímo na jídelních lístcích. Podle hygieniků, kteří mají na starosti dohlížení na dodržování evropské směrnice, není ovšem tento přístup správný.

Při svých kontrolách v kraji se s ním ale zatím nesetkali. „Obecně se dá říct, že lidé jsou o alergenech na jídelních lístcích restaurací informováni dobře,“ konstatovala Valéria Hovorková, vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Do konce února uskutečnili hygienici v celém regionu 120 kontrol. Kvůli alergenům ale zatím žádnou pokutu neudělili.

Směrnice hovoří jasně. Na viditelném místě v restauraci musí být vyvěšený seznam alergenů. U každého jídla by pak měla být čísla těch, které obsahuje. Možností je také poznámka, že informace o alergenech na požádání podá obsluha.

To, že se na některých vývěskách objeví text „A 1 až 14“, hygienici jako dostatečné upozornění neberou. Samozřejmostí jsou výjimky. Když se jídlo jmenuje krevetový koktejl, je informace o alergenu uvedena už v názvu. Kreveta je totiž korýš a ti jsou na evropském seznamu.

„Občas jsme se setkali i s opomenutími ohledně nápojů. I u nich musejí být uvedené alergeny,“ konstatovala Hovorková.

Takováto opomenutí však podle jejích zkušeností provozovatelé restauračních zařízení ve velice krátké době napravují. „Na počátku ledna jsme se asi v šesti případech setkali s tím, že v restauracích chyběly alergeny úplně. Byli to zahraniční restauratéři,“ dodala Valéria Hovorková.

Restauratéři museli měnit jídelní lístky

Směrnice Evropské unie platí od 13. prosince loňského roku. Restauratéři se museli přizpůsobit, i když to pro ně mnohdy znamenalo poměrně vysoké investice.

„Pro nás to například znamenalo upravit veškeré jídelní lístky,“ konstatovala Kateřina Řežábková, provozovatelka karlovarské restaurace Panoptikum. V každém meníčku je totiž vyobrazený seznam alergenů, u každého jídla pak stojí malé číslíčko označující konkrétní alergen.

V japonské restauraci Sakura sice nemají u každého jídla číslo, ale obsluha ochotně hosty informuje o tom, co které jídlo obsahuje. Tedy také systém, který hygienici uznávají.

V jiném podniku v krajském městě ovšem šli metodou 1 až 14. Tedy tou, kterou hygienici považují za nedostatečnou. „Chodí sem hlavně mladí lidé a ty alergeny až tak nezajímají,“ argumentoval jeden ze zaměstnanců podniku.

I když podobná argumentace u kontrolorů neprojde, na nezájmu veřejnosti o směrnici se shodnou pracovníci snad všech restaurací. „Ještě se nestalo, že by po nás chtěl někdo informace o tom, co které jídlo obsahuje,“ potvrdila servírka Andrea Fialová.

Lidé totiž podle jejích zkušeností sami vědí, na co jsou alergičtí. A tomu také podřizují svou objednávku. „Paní například chtěla smažené žampiony, ale je alergická na lepek. A tak jsme jí je neudělali v trojobalu, ale přírodní. A seznam k tomu vůbec nepotřebovala,“ doplnila.

Na restauratéry ovšem číhá jiné nebezpečí. Existují totiž strávníci, kteří jsou alergičtí na jiné věci než na ty uvedené mezi čtrnácti „evropskými“ alergeny. I s tím už se Andrea Fialová setkala. „Ale i v tomto případě platilo, že host o své alergii na petrželovou nať samozřejmě dobře věděl. Vybrané jídlo jsme proto přizpůsobili jeho požadavkům,“ dodala servírka.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Letní tábor Vladař na Žluticku.
Tábor dostane novou studnu i klubovnu. Wi-fi ne, narušila by tradici

Mnohamilionové investice plánuje vedení Karlových Varů do oblíbeného letního tábora Vladař na Žluticku. Mezi nejdůležitější úkoly patří oprava dvou budov,...  celý článek

Americký oscarový režisér Ron Howard natáčí v Lokti záběry pro svůj snímek o...
Do Karlovarského kraje míří korejští filmaři, podrobnosti o natáčení tají

Komparzisté v Karlovarském kraji dostanou šanci si vydělat. Chystá se tu natáčení velkofilmu. I když se na sociálních sítích objevila informace, že jde o...  celý článek

Vody je méně. Zákaz odebírání vody platí také pro oblast u osady Pekla poblíž...
Potoky u Varů slábnou, vodohospodáři zakázali brát z nich vodu

Vodohospodáři z Povodí Ohře vyhlásili zákaz používat povrchovou vodu, která napájí zdroj pitné vody, přehradu ve Stanovicích. Lomnický potok i jeho přítoky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.