Sváteční ležák, který ukazuje Luboš Vorel, majitel Domácího pivovárku Velký...

Sváteční ležák, který ukazuje Luboš Vorel, majitel Domácího pivovárku Velký Rybník, obsahuje kromě obvyklých přísad také med, skořici a hřebíček. V pivovaru u Karlových Varů vaří pěnivý mok od roku 2005, po přestavění varny, spilky i ležáckého sklepa přišly na řadu i speciály, ke kterým patří například puškvorcové, medové, nakuřované a novozélandské. Jejich výrobu lze vidět při exkurzích. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Pivo s nádechem vanilky i cukroví. Sládci uvařili vánoční speciály

  • 0
Sládci pivovarů Karlovarského kraje ke konci roku popustili uzdu své fantazii a navařili vánoční speciály nejrůznějších příchutí. Piva jsou silná, hutná, s příchutí bylin či koření.

Hned čtyři sváteční druhy připravili v pivovaru Hastrman Velký Rybník. „Máme tu světlý dvanáctistupňový Sváteční ležák s přídavkem hřebíčku, skořice a medu. A ten není žádná náhražka, použili jsme poctivý domácí,“ říká sládek Luboš Vorel. Pivo, které se vyznačuje vyrovnanou chutí, uvařil z pěti druhů sladu.

„Je to příjemné pití s nádechem vánočního cukroví,“ dodává s úsměvem. Další tři speciály sází na vyšší obsah alkoholu. Platí to i o místní specialitě, kterou je Puškvorcová patnáctka. Ze známé léčivé byliny se do ní přidává kořen. Stejnou stupňovitost má i vánoční bock.

Z nabídky

vánočních pivních speciálů

VÁNOČNÍ BOCK
Pivo speciální světlé, nefiltrované, alc. 5.8 %. Bock je druh piva pocházející z Německa. Domácí pivovárek Velký Rybník

VESELÉ VÁNOCE
Vánoční speciální tmavé 22°. Obsah alkoholu: 9 %. Zámecký pivovar Chyše

VANILKOVÁ 13
Vanilkový třináctistupňový „ejl“. Sokolovský pivovar Permon

VÁNOČNÍ MOUNTAIN ALE
Svrchně kvašené čtrnáctistupňové kořeněné pivo s použitím anglického chmele. Pivovar Krušnohor

13° VÍDEŇSKÝ SPECIÁL
Vídeňské speciální nefiltrované pivo s výraznou strukturou vídeňského sladu a příjemnou hořkostí. Složení: pitná voda, vídeňský slad, český slad, mnichovský slad, chmel a chmelový extrakt, pivní kvasinky. Obsah alkoholu 5,3 %. Kynšperský pivovar

„Je to pivo německého typu, které se vyznačuje vyšší sladovostí a menší hořkostí,“ prozrazuje Luboš Vorel. Nejsilnější je sedmnáctistupňové pivo s názvem IPA Sedící býk. Jde o svrchně kvašený nápoj angloamerického typu takzvaný „ejl“. O podobné lahůdky je prý mezi pivaři velký zájem. „Už teď máme tři čtvrtiny vyprodány,“ dodává Vorel.

Že jsou sváteční piva opravdu hodně oblíbená, potvrzuje i sládek sokolovského Permona Jan Rada. Tady připravují speciály celoročně a výjimku neudělají ani o vánočních svátcích.

„Navařili jsme vanilkový třináctistupňový ‚ejl‘. Je o něj hodně velký zájem. Museli jsme přidávat další várku,“ konstatuje sládek.

Před svátky si zde přichystali také světlou spodně kvašenou třináctku. Od pátku mají vánoční pivo na čepu také v kraslickém Krušnohoru. „Jde o svrchně kvašený čtrnáctistupňový Mountain Ale. Jde o kořeněné pivo s použitím anglického chmele,“ říká Vlastimil Kopecký z pivovaru Krušnohor.

V jiných končinách hledali námět pro sváteční speciál v pivovaru Kynšperský zajíc. Navařili zde totiž Vídeňskou třináctku. „U ní je hlavní surovinou vídeňský slad. Jedná se o svěží pivo spíše vínové barvy s příjemnou hořkostí,“ informuje ředitel pivovaru Radek Vomočil.

Suverénně nejsilnější vánoční příspěvek si na Karlovarsku připravil zámecký pivovar v Chyši. Tady totiž předvánoční období zpestří černá dvaadvacítka s obsahem alkoholu devět procent.

Mnozí pivaři si také dopřávají na sklonku roku speciály z města piva, Plzně. „V chladnějším období je prostor pro piva s vyšším obsahem alkoholu, která v létě pít nejde,“ říká Petr Míč z plzeňského pivovaru Purkmistr.

Nabízejí tam patnáctistupňové svrchně kvašené pivo anglického typu india pale ale. K ochutnání je rovněž vídeňský speciál. „Vyznačuje se hebkou sladkostí s kořeněným dozníváním. Je sladší než ležák,“ popisuje speciál Petr Míč.

Ještě silnější je světlý vánoční speciál. Jedná se totiž o sedmnáctku. „Je to hodně silný speciál určený pro vánoční chvíle pohody a ne na žízeň,“ konstatuje. O vánoční piva je prý vždy takový zájem, že málokdy na čepu vydrží do Silvestra. Proto tu ještě mezi svátky budou moci pivaři vyzkoušet šestnáctku bock.