Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela bar v Chodově na Sokolovsku kvůli špatným hygienickým podmínkám. | foto: SZPI

Inspekce poprvé zavřela bar. Neuklízeli v něm, nádobí myli studenou vodou

  • 16
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela první „provozovnu veřejného stravování“, k jejichž kontrole získala pravomoc od Nového roku. Hosté z nařízení kontrolorů nesmějí do baru vietnamského majitele v Chodově na Sokolovsku.

Inspektoři kontrolovali bar v chodovské ulici ČSM ve čtvrtek.

„V celém prostoru baru i jeho zázemí neteče teplá voda a zároveň chybí zařízení pro mytí nádobí, například myčka. Personál proto nemá možnost hygienicky umýt nádobí používané pro servírování rozlévaných nápojů a potravin,“ informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Inspektoři našli v baru také poházené obaly od nápojů a potravin a dlouhodobě neodklízené nečistoty a prach na podlaze.

V provozovně navíc nebyly oddělené toalety pro hosty a personál a na WC rovněž netekla teplá voda.

„Provozovateli jsme na místě zakázali užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků. Zahájíme s ním správní řízení o uložení pokuty,“ doplnil Kopřiva.

Restaurace, cukrárny a čajovny, rychlé občerstvení, stravovací služby poskytované v rámci maloobchodu a čerpacích stanic, vinárny a diskotéky, pivnice, výčepy, bary, herny a podobná zařízení SZPI kontroluje od nového roku spolu s hygieniky. Tyto kompetence jí přibyly k výrobnám a obchodům s potravinami.