Je to ta správná míra?

Je to ta správná míra? - ČOI kontroluje vybrané restaurace v Plzni. | foto: Daniel Beran, MF DNES

Téměř na každém plese se šidilo, zjistili inspektoři na západě Čech

  • 2
Na čtyřech z pěti plesů, které letos zkontrolovala Česká obchodní inspekce v západních Čechách, se obsluha dopustila vůči hostům nějakého provinění. Nejčastěji barmani šidili na míře podávaných nápojů. Podobné zkušenosti si inspektoři odnesli i z večerních návštěv restaurací.

Setkávali se především s nápoji pod míru a špatným sečtením útraty. Barmani podle zkušenosti kontrolorů hřeší na to, že lidé, kteří se přišli bavit a popít, si na poctivost obsluhy nedávají pozor a hlavně si nechtějí nějakými dohady kazit večer.

Výsledky kontrol

Na čtyřech z pěti plesů obsluha chybovala.

Z 376 hospod, které letos ČOI v kraji zkontrolovala, zjistila ve 118 případech nějaké pochybení.

"Na dvou plesech jsem zjistili nápoje pod míru, rozdíl představoval až 20 korun v neprospěch zákazníka. Jednou obsluha špatně sečetla útratu a inspektorovi naúčtovala o 18 korun více, než měla. Obsluha používá neověřená měřidla a schází ceníky," říká šéf obchodních inspektorů pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský.

Dva případy inspekce vyřešila hned na místě, další postoupila do správního řízení.

Stejné chyby jako na plesech odhalili inspektoři i při kontrolách hospod, barů a restaurací v Plzeňském a Karlovarském kraji. Od začátku roku otestovali 376 podniků a ve 118 zjistili problém. Nejčastěji provinění zjišťují ve večerních hodinách.

"O víkendu 9. a 10. dubna zkontrolovali 13 restaurací a hospod s večerním provozem na Plzeňsku a Karlovarsku. V každé druhé provozovně zjistili porušení zákona," konstatoval šéf regionálních inspektorů Milan Javorský.