Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař...

Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař Jaroslav Janda při ochutnávce jídla z festivalových stánků. (8.7.2014) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Šéfkuchař hodnotil jídlo ze stánků na festivalu. Vyhrály halušky

  • 0
Kdo si nekoupí ve stáncích u karlovarského hotelu Thermal halušky, sedlácké brambory, bagetu či klobásu, jako by ani nebyl na filmovém festivalu. Ten má vítěze a poražené i v kategorii rychlého občerstvení. Letošním propadákem jsou sedlácké brambory.

Z hodnocení jídel, na které stojí lidé u festivalového paláce Thermal fronty, se stává tradice. Letos hodnotil šéfkuchař Thermalu pokrmy, které mu přinesl reportér karlovarské redakce MF DNES, už počtvrté. K ochutnání byly sedlácké brambory, párečky v bagetě, bruschetta se slaninou, halušky a klobása.

I přes některé výhrady zvítězily u šéfkuchaře Jaroslava Jandy i jeho zástupce Jana Schmiedhamera halušky. Ze sedláckých brambor oba cítili méně kvalitní olej, který se vsákl do suroviny.

"Do sedláckých brambor se mně moc nechce. Vypadají, jako by je někdo koupil už včera. Dal bych je v žebříčku až na poslední místo," řekl při hodnocení vzhledu šéfkuchař Jaroslav Janda.

Se svým zástupcem nezatratil halušky, protože nasytí. Jen se oběma kuchařům nezamlouvala cena. Třicet deka totiž přijde na 87 korun.

Vše je tučné, mastné a v horku nevhodné

Ještě o něco dráž, za baťovských 99 korun si mohou vyhladovělí návštěvníci kopit bruschettu s chilli a slaninou. A právě cenou toto jídlo, prodávané v největším stanu naproti Thermalu, "zaujalo" šéfkuchaře především.

"Náklady na tuto rádoby pizzu jsou nula nula nic. Jídlo je něco mezi pizzou a bruschettou. Místo pizzového těsta dostane zákazník jakousi giga veku. Finanční výtěžnost bruschetty je devadesát procent. Vizuálně jídlo nevypadá špatně, docela si s ním pohráli. Ale na tlusté vece to je trochu divné. Když je někdo ochotný zaplatit stovku, tak proč ne," uvedl zástupce šéfkuchaře Jan Hamerschmied.

Bruschettu dal na druhé místo. O příčku níže skončila klobása s chlebem, prodávaná u stánku vedle Thermalu za 70 korun. Šéfkuchař o klobáse prohlásil, že na ní nelze nic zkazit. To se při ochutnávce prokázalo. Navíc má rád klobásu vypečenější. Tentokrát tomu tak bylo: "Je to dobrý poměr cena - výkon."

Nezaujala bageta s grilovanými párečky za 39 korun. Skončila předposlední. Z hlediska správné výživy posuzovaná jídla propadla. „Vše je tučné, mastné a ke konzumaci v horku nevhodné,“ uvedla nutriční terapeutka Thermalu Jana Brandtlová. 

Oba mistři kuchaři byli smířlivější. Jídla, která ochutnali, totiž spolehlivě strávníky zasytí. Říkají, že halušky získaly v Karlových Varech tradici. Dají si je na stojáka lidé, kteří mají málo času. Doma se pak chlubí, že na filmovém festivalu viděli třeba Mela Gibsona a ještě si dopřáli halušky.