Michal Sás ze sokolovského pivovaru Permon ukazuje lahev nového piva Permon...

Michal Sás ze sokolovského pivovaru Permon ukazuje lahev nového piva Permon India Pale Ale (P.I.P.A.), kterou vaří podle speciální anglické receptury. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V Sokolově vaří pivo britských kolonizátorů, má víc chmele i alkoholu

  • 11
Pivo, které kdysi popíjeli britští vojáci a úředníci v Indii a dalších koloniích, začali vařit podle původní ostrovní receptury v sokolovském pivovaru Permon. V pivu je až dvojnásobná dávka chmele oproti ležáku.

"Je silnější, tedy čtrnáctka, a má trochu jinou chuť. Po kvasnicích, a hlavně díky silné chmelové vůni. Jako kdysi používáme speciální voňavé odrůdy chmele, které dovážíme z Ameriky," popsal šéf pivovaru Permon Ladislav Sás.

Etiketa nového piva Permon India Pale Ale (P.I.P.A.).

Více chmele (až dvojnásobná dávka oproti ležáku) a vyšší obsah alkoholu, to obojí působilo jako konzervant. Pivo pak 'přežilo' dlouhou cestu do Indie, která trvala z Anglie po moři čtyři až šest měsíců. Ba ještě získalo na síle, na lodích dozrávalo a Angličané v koloniích už nemuseli pít zkaženou kyselou břečku.

"Britští vojáci si měli čtrnáctku nebo šestnáctku ředit a pít ji jako lehčí pivo. Zjistili ale, že to je škoda. A naučili se ho pít silné," líčil Sás. Pivo začalo chutnat i v Británii a prosazovalo se i v Americe.
 
"I teď je o něj poměrně velký zájem. Podobný odběr máme u třináctistupňového ležáku. Přihlásíme ho i do degustační soutěže," plánuje šéf sokolovského pivovaru.