Provozovatelé parku věří, že lidí, kteří v tomto roce přijedou obdivovat modely nejznámějších památek Česka, bude zas o něco víc.
„Od roku 2016, kdy jsme park převzali, bylo trendem, že návštěvnost každoročně rostla o nějakých 15 až 20 tisíc. Rok před covidem jsme měli 131 tisíc návštěvníků, tudíž bychom letos chtěli u nás přivítat nějakých 140 až 150 tisíc lidí. Podle čísel, která mám zatím k dispozici, to vypadá, že to není nereálné přání. Rozhodnou samozřejmě prázdniny,“ nastínil spolumajitel parku Tomáš Slifka.
Poznamenal, že vedle věrných kopií nejznámějších českých památek a technických pamětihodností, miniaturních zvířat či nového dětského hřiště má park Boheminium v rukávu další eso, které by mohlo návštěvníky lákat. Je jím nevšední kulinářský zážitek.
„Klasické občerstvení mají všude. My jsme vsadili na trochu odlišnou notu. Přes zimu jsme vybudovali speciální gril, který nabízí na tři desítky nejrůznějších pokrmů. Chtěl bych zdůraznit, že jsme se zaměřili v první řadě na kvalitu. Vše je připravované z čerstvého masa, které pochází z ověřeného chovu a bereme jej od našeho řezníka. Bylinky si pěstujeme, maso na hamburgery sami meleme. Tady na grilu mražené polotovary nevedeme,“ popsal Slifka novinku, která má návštěvníkům zpříjemnit pobyt a umožnit, aby si nerušeně vychutnali třeba i celodenní prohlídku parku. Cílem je, aby si pobyt v parku užili bez stresu a se vším všudy.
„Soustředíme se na steaky, špízy, trhané maso, nabízíme domácí klobásu, kterou udíme i grilujeme. Pro milovníky lehčích variant jídel připravujeme na grilu čerstvé pstruhy ze sádek, zeleninu, kukuřici a jako přílohu třeba petrželové nebo slaninové brambory. Nabídneme i variaci letních zeleninových salátů s domácími dresinky, oblíbené jsou naše hamburgery s omáčkami. Na přípravě jídel jsme spolupracovali se špičkovými šéfkuchaři, kteří nám pomáhali jednotlivé pokrmy vyladit téměř k dokonalosti. Už dneska máme například na hamburger skvělé recenze,“ řekl Slifka.
Nabídku je podle něj možné přizpůsobit každému na míru. A to jak těm, kteří rádi pikantní, tak omezením soli a koření například dětem. Problém není ani se sladkou tečkou na závěr. Na návštěvníky čeká cukrová vata či vafle s belgickou čokoládou, v parných dnech se mohou osvěžit ledovou tříští.
Park Boheminium v Mariánských Lázních je čtvrtý největší park miniatur v Evropě. Na pěti hektarech je možné najít více než šest desítek modelů českých památek v měřítku 1:25, propracovaných do nejmenšího detailu. Otevřený je celoročně.
Návštěvníci se k parku poblíž Zádubské výšiny mohou dostat autem, pěšky nebo využít kabinkovou lanovku. Ta je v sezoně v provozu denně od 10 do 17:30 hodin a od stanic Koliba a Krakonoš odjíždí každou čtvrthodinu.