Chebské Hradní pivo čepuje i Petr Holub v restauraci Café Bartholomeus.

Chebské Hradní pivo čepuje i Petr Holub v restauraci Café Bartholomeus. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Chebský pivovar začal v Bavorsku vyrábět i dvanáctistupňové pivo

  • 2
Před rokem obnovený Chebský pivovar začal vyrábět i dvanáctistupňové pivo. Stejně jako Hradní jedenáctku ho vaří v bavorském Waldsassenu.

"Dvanáctku vyrábíme zatím jen v sudech, ale i plnění do lahví spustíme v nejbližší době," řekl obchodní ředitel Chebského pivovaru Radek Vomočil.

Chebský pivovar

Před rokem se do prvních chebských restaurací vrátila obnovená Hradní jedenáctka. V současné době se točí ve více než čtyřech desítkách restaurací v Chebu, Františkových Lázních, Dasnicích, Citicích, Aši, Starém Hroznatově, Kaceřově nebo Svatavě. Hradní jedenáctka a nově i dvanáctka se nevaří v Chebu, ale v šest kilometrů vzdáleném Waldsassenu. Původní chebský pivovar už řadu let neexistuje, nahradilo jej nákupní centrum. 

"Etikety na lahve se už začínají vyrábět, dodací lhůta je ale měsíc až šest týdnů," vysvětlil Vomočil.

Původní dvanáctistupňové chebské pivo pamětníci znali pod značkou Starovar. "Značku ale vlastní Plzeňský prazdroj. Uvažovali jsme o tom, že bychom o jménu dvanáctky nechali hlasovat lidi. Ale mohly by nastat komplikace s ochrannými známkami," uvedl obchodní ředitel.

"Prozatím jsme nechali název Hradní dvanáctka a vypadá to, že se ujme," poznamenal obchodní ředitel.

Na výrobě chebského piva by se dvanáctka mohla podle Vomočila podílet až 40 procenty. Za deset měsíců loňského roku vyrobil pivovar asi čtyři tisíce hektolitrů piva.