Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zbytky obědů a svačin se v novém školním kompostéru mění na hnojivo

  17:33aktualizováno  17:33
Zbytky ze školní jídelny či nedojedené svačiny školáků už nekončí v koši. Alespoň ne na Základní škole jazyků v karlovarské Libušině ulici, kde spustili pilotní projekt na umístění kompostéru do jídelny. Z nevyužitého jídla se tak v Karlových Varech stává hnojivo.

Vedoucí kuchařka Alena Fridelová v jídelně ZŠ jazyků v karlovarské Libušině ulici u nového elektrického kompostéru. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Pokud se novinka osvědčí, získají kompostér všechny školy ve městě. Celkem dokáže stroj zpracovat až 82 kilogramů zbytků denně, k tomuto maximu se ale škola ani nepřibližuje.

„Vše je to o tom, jaké jídlo v daný den uvaříme. Například pokud jsou řízky s bramborami, je zbytků tak okolo 20 kilogramů s tím, že zbudou většinou jen brambory. Na druhou stranu víme, že našim malým strávníkům moc nejedou luštěniny. To se pak pohybujeme i okolo 40 kilogramů zbytků za den,“ uvedla hlavní kuchařka jídelny Alena Fridelová.

Kompostér, který koupilo město za 250 tisíc korun, je zatím v aktivní službě několik týdnů, přesto si ho už kuchařky ze základní školy pochvalují.

„Dříve byly přepravky, kam se dávaly zbytky jídel. Vždy poté přijel nějaký odběratel a odvážel si to pro svá zvířata. To nyní odpadlo a vše se dělá na místě. Kompostér navíc ani nijak dramaticky nezasáhl do naší kuchyně. Jeho malé rozměry si nevyžádaly žádné úpravy prostor, krom vytvoření vývodu na malý komín,“ okomentoval novinku ředitel školy Jiří Burian.

Kromě potravin ze školní jídelny se přidávají do kompostéru i nesnědené svačiny žáků. Po celé škole jsou umístěny speciální koše se sáčky z kukuřičného škrobu, kam mohou školáci jídlo odhodit.

Za pět dní vyrobí stroj přibližně 40 kilogramů substrátu, který má další využití. „Pravidelně si pro něj jezdí Správa lázeňských parků. Ta jej využívá na hnojení,“ přiblížila Fridelová.

Další kompostér dostane škola v Poštovní ulici

Stroj podle zaměstnanců jídelny nesmrdí, jen se musí hlídat přehřívání. Podle prvotních ohlasů na nového pomocníka ve školní kuchyni chce město rozšířit pilotní program o další instituci, a to o Základní školu Poštovní.

Kompostér zpracuje všechny syrové i vařené zbytky jídel. K přeměně na výživný substrát dochází do 24 hodin díky mikroorganismům Acidulo. Technologie disponuje také nanotechnologickými filtry, které zamezí produkci škodlivých plynů. Celý proces kompostování je automatický a bezzápachový.

„Je to opravdu prima vynález. Vše je rychlé a hygienické a není s tím moc práce. Vyprázdnit kompostér je jen otázka několika minut. Zbytek zvládne víceméně stroj automaticky. Pokud by záleželo na mém rozhodnutí, nakoupila bych je i do dalších škol,“ dodala Fridelová.

Autor:


Nejčtenější

O české a slovenské tituly cyklistů. Se Saganem i Kulhavým, bez Sáblíkové

Zablácený, udýchaný, ale nejrychlejší. Peter Sagan bezprostředně po úspěšném...

Také mistři světa ze tří různých cyklistických odvětví se utkají na trati elitního závodu mužů při společném...

Lidé pomohli Jakubovi, teď on na oplátku pomůže dvěma děvčátkům

Jakub Radechovský potřeboval speciální přístroj, který by mu usnadnil chůzi....

Před lety Jakubu Radechovskému z Karlovarska obrátila fatální autonehoda život naruby. V době, kdy potřeboval pomoc, se...



Do Varů míří Terry Gilliam a hrdina z věznice Shawshank Tim Robbins

Festival nad řekou - Terry Gilliam

Herec a režisér Tim Robbins, jenž má Oscara za vedlejší roli v Tajemné řece, a Anna Paquinová, nositelka stejné ceny za...

Řidička upozornila policii na přetížený náklaďák, vezl dvě tuny navíc

Kontrolní vážení potvrdilo, že je náklaďák značně přetížený.

Na malý náklaďák naložený tak, že se sotva ploužil, upozornila policii řidička na dálnici D6 v Karlovarském kraji....

Vrchní soud snížil o čtyři roky výjimečný trest za brutální vraždu

Jiří Rigó před pražským vrchním soudem.

Vrchní soud v Praze zmírnil na 21 let vězení trest šestadvacetiletému Jiřímu Rigó, který před rokem v Sokolově surově...

Další z rubriky

Úpravy u karlovarského horního nádraží nabírají zpoždění

Prostor před horním nádražím v Karlových Varech. Kvůli administrativní chybě se...

Zahájení jedné z posledních etap rekonstrukce karlovarského železničního uzlu se opozdí. Důvodem je neúplná a navíc...

O Karlových Varech píši, protože je miluji, říká historik na penzi

Karlovarský historik Stanislav Burachovič.

Historik, spisovatel a karlovarský patriot Stanislav Burachovič během svého působení v Muzeu Karlovy Vary napsal...

Chceme být nejlepší oční klinikou v Česku, říká uznávaný specialista

Primář očního oddělení sokolovské nemocnice Andrej Farkaš.

Po škole snil o neurochirurgii, ale nakonec se z něj stal uznávaný specialista v oblasti oční chirurgie. Andrej Farkaš...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz