Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Muž nade vše miluje ostré papričky, jí je s rohlíkem i jogurtem

  15:02
Na mistrovství republiky v pojídání ostrých papriček získal bronzovou medaili a potom skončil na kapačkách. Na jejich blahodárné účinky ale nedá dopustit. Od té doby, kdy se dal do jejich pojídání, František Weiss ze Sokolova neví, co je to rýma nebo angína.

Sokolovský milovník ostrého jídla František Weiss přivezl z republikového Chillibraní, které se uskutečnilo v Brně, bronzovou medaili. Jedná se o největší soutěž tohoto typu v Evropě.

Než se projedl, respektive protrpěl k celkově třetímu místu mezi padesáti odvážlivci, musel absolvovat patnáct kol. V těch soutěžící postupně ochutnávali stále ostřejší jídla. Nakonec si dali to nejpálivější, co se dá ještě sníst.

Ostrá jídla má František Weiss už dlouho rád. Poprvé si na pálivých papričkách pochutnal někdy v osmnácti letech.

„Ochutnal jsem tehdy někde na dovolené naloženou feferonku. Tak mi to zachutnalo, že jsem snědl celou sklenici. Bylo to výborné, jen ráno jsem měl problémy na záchodě. Pak jsem si dal občas něco ostrého,“ vzpomíná Weiss.

Scovilleho stupnice

  • Měří pálivost paprik a chilli papriček.
  • Počet Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
  • Základem pro měření je roztok z paprik, cukru a vody, který se následně ředí vodou a zkouší tak dlouho, než zmizí pálivost.
  • Hodnota SHU udává, kolikrát musí být roztok naředěn, než je kapsaicin nedetekovatelný.
  • Slabinou této metody je nepřesnost způsobená lidmi – ochutnávači.

Do pálivého se ale systematicky pustil zhruba před třemi roky. „Dokonce mi manželka řekla, že už jsem magor, že jím to, co jiní už nemůžou,“ směje se.

Později našel na internetu informace o brněnském Chillibraní a soutěži. Nemohl si ji nechat ujít. V loňském roce poprvé vyrazil na podobnou akci, která je mimochodem největší v Evropě.

„Chtěl jsem vědět, jestli jsem opravdu takový magor, jak říká žena. Mým cílem bylo dostat se alespoň mezi prvních dvacet soutěžících. Nakonec jsem skončil čtvrtý,“ líčí své soutěžní začátky.

V letošním roce se přihlásil znovu, jeho cílem ale bylo přijet s medailí, ziskem bronzu si své přání splnil. „V prvním kole jsme začínali omáčkou s hodnotou 15 tisíc Scovilleho jednotek (SHU). Ta byla patnáctkrát pálivější než Tabasco,“ říká František Weiss.

Postupně pak soutěžící ochutnávali stále pálivější a ostřejší papričky. Řada přišla i na tu nejostřejší – Carolina Reaper. Soutěž nakonec skončila pěti koly navíc, kdy účastníci pojídali extrakt o síle devíti milionů SHU.

„To je asi to nejostřejší, co se dá pozřít. V podstatě se jedná o biologický odpad. V těchto fázích to už nebylo ani tak o psychice a zvládnutí bolesti z pálivého jídla, ale o tom, co vydrží váš žaludek. Když to nezvládne žaludek a papričky vyhodí, končíte v soutěži,“ popisuje Weiss okolnosti Chillibraní.

Extrakt sám o sobě nemá chuť, je jen ostrý, navíc má konzistenci vazelíny. „Ve třináctém kole jsem měl paralyzované nohy, brněly mně ruce a párkrát jsem se přistihl, že nejsem při vědomí. Slyšel jsem, jak nám fandí asi šest tisíc lidí, ale to je tak všechno,“ vzpomíná Weiss na závěr soutěže.

Nakonec skončil spolu s ostatními ve zdravotnickém stanu. Skryti zrakům fanoušků do sebe nalévali mléko a jedli jogurty. Mléčné výrobky totiž neutralizují kapsaicin pálivých papriček. Sám František Weiss skončil ve stanu na dvě hodiny na kapačkách.

Podle Františka Weisse není pojídání pálivých papriček pro člověka nebezpečné. Vyhnout by se mu ale měli lidé, kteří mají problémy se žaludkem. Nemá ani pocit, že by ho pálivá jídla připravila o možnost pochutnat si třeba na sladkém.

„Buchta v neděli po obědě? Není problém. Pálivá jídla mi tak vydesinfikovala chuťové buňky, že mám daleko lepší chuť než lidé, kteří papričky nejedí,“ tvrdí Weiss.

Pálivá jídla podle něj mají dobrý vliv na krevní oběh, spalování tuků případně působí jako prevence rakoviny. „Od té doby, co jím pálivá jídla, nevím, co je rýma nebo angína. Kapsaicin z papriček to spálí,“ tvrdí Weiss. Navíc pálivé člověka dokáže povzbudit, doslova nakopnout.

Pozor na špičku jazyka, je hodně citlivá

I proto pálivá jídla všem doporučuje. Pro začátečníky má ale radu: „Poradil bych na začátek jíst papričky Jalapeno. Ty mají do 50 tisíc jednotek SHU. Nesmělo by ho ale pálit Tabasco. V takovém případě nemá ani šanci začínat.“ Pozor si musí také dávat na špičku jazyka, která je hodně citlivá.

A pokud to někdo s pálivými papričkami přežene, najde podle sokolovského chilližrouta úlevu v mléku nebo jogurtu, které kapsaicin zneutralizují a uklidní rozbouřený žaludek. Olej zase pálivé složky papriček rozloží.

Papričky Františku Weissovi tak chutnají, že je nejen konzumuje, ale sám si vyrábí nejrůznější omáčky a dochucovadla. Ve svém koktejlovém baru příznačně pojmenovaném U Chilližrouta pak nabízí i pálivou čokoládu, kávu, alkoholické i nealkoholické nápoje. Doslova zlatou třešničkou v nabídce je pak chilli klobáska, do které se přidávají papričky s pálivostí jednoho milionu SHU.

„Ve svých začátcích jsem vyhledával asijské restaurace a dával si ta nejpálivější jídla. Jejich ostré omáčky jsem si nechal vyrábět a kupoval je po litrech,“ vzpomíná Weiss. Ostré papričky si dával ke všemu, k rohlíku i do jogurtu. Jednou dokonce vyzkoušel, jak by chutnala ostrá svíčková. „Byla vynikající, ale manželka se na mne zle koukala,“ směje se.

Později se zapojil do komunity Chilližroutů a začal si omáčky sám vyrábět. Na zahradě pak pěstuje pálivé Habanero a Trinidad Scorpio, ze kterých si vyrábí speciality.

„Mám je doma na balkoně, nechci je dávat do skleníku, aby je nenapadly mšice. Jsou to taková moje miminka,“ popisuje svou lásku k pálivým papričkám.

A z letošní úrody už uvařil několik pochoutek. Například pikantní omáčku z blum. „Dávám do ní blumy, skořicového Jacka Danielse, rybízové pyré, čokoládu a samozřejmě papričky. Já dávám Habanera, ty mají nějakých 250 až 300 tisíc SHU. Také dělám podobnou omáčku ze švestek,“ pochlubil se.

Papričky, které do omáčky přidává, mají 200 tisíc SHU. Čokoláda výsledný produkt zjemní a whisky se do receptu přidává kvůli vůni skořice. Samotný alkohol se při přípravě vyvaří.

Autor:
  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...