Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby na Chebsku rostou i pod sněhem. Je z nich dobrá polévka i guláš

  15:41aktualizováno  15:41
Ačkoli doba, kdy lidé nosili z lesů plné košíky, už minula, skalní houbaři se své vášně nevzdávají. V zimě se totiž i v Karlovarském kraji objevují zvláštní druhy hub, které rostou, jen když se teplota pohybuje kolem nuly.

Hlíva ústřičná se sněhovou oblohou. | foto: Jiří Pošmura

Základem pro úspěšné zimní houbaření je vědět, kam jít sbírat. V současných dnech, kdy denní teplota vystoupá nad nulu, se zvyšuje šance, že se objeví nové plodnice. Třeba v mezerách mezi tajícím sněhem.

Nejoblíbenější jedlou zimní houbou je přitom penízovka sametonohá, které se lidově říká vánoční houba. Roste v trsech od října do dubna po celém Česku. Její žlutooranžové kloboučky se nejčastěji vyskytují na tlejících pařezech, někdy ale i na živých kmenech listnatých stromů.

„Tahle houbička má v sobě zvláštní látku, takovou nemrznoucí směs. Zatímco u jiných hub mráz buňky v pletivech roztrhá, penízovku nezničí,“ říká chebský mykolog Jiří Pošmura.

Hlívě nevadí mráz do pěti stupňů pod nulou

Roste také ucho jidášovo a na bukovém dřevě, ovocných stromech nebo pařezech ořešáků je možné najít hlívu ústřičnou. Té nevadí mráz do minus pěti stupňů. Podle Jiřího Pošmury ale na Chebsku příliš hojná není, navíc ji díky osvětě vyhledává a sbírá stále víc houbařů.

„Pěknou hlívu jsme minulý týden našli poblíž Božího Daru. Nalámali jsme si na dršťkovou polévku,“ ukazuje fotografii Pošmura, který exemplář zvěčnil ještě před tím, než skončil v hrnci a posléze na talíři nálezců.

„Ale i penízovka je jedlá a dobrá houba. V kuchyni se dá využít zcela běžným způsobem. Může se přidat do polévek, omáček nebo se klobouky, pokud jsou větší, dají osmažit jako řízek,“ vypočítává Pošmura.

Jakmile sleze sníh, vyrážejí skalní houbaři hledat i penízovku smrkovou. „Ta roste přímo na smrkových šiškách. Často tak hustě, že stačí kloboučky ostříhat nůžkami. Je z ní výborný guláš,“ doplňuje Pošmura.

Některé houby, přestože jsou jedlé, ale odborníci v zimě sbírat nedoporučují. To když jsou plodnice měkké a vodnaté, mají vybledlé barvy nebo nezvyklou vůni. Tak vypadají několikrát přemrzlé houby, které by měly raději zůstat v lese. Mohou totiž způsobit vážné zdravotní potíže, průjmy a zvracení.

„S houbami je to stejné, jako například s masem v mrazáku. Jednou a dost. Několikeré rozmrazení nastartuje v plodnici rozkladné procesy,“ vysvětluje chebský mykolog. „Když nevíme, kolikrát houba v přírodě zmrzla a rozmrzla, raději doporučuji takové houby nesbírat.“





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Další úsek rychlostní silnice R6 začal v úterý sloužit řidičům v Bošově na...
D6 bude opět o kus delší, nové dálniční úseky začnou růst ještě letos

Stavbu prioritních úseků české dálniční sítě připravuje Ředitelství silnic a dálnic. Týká se to rovněž D6 z Prahy do Karlových Varů. Během několika dní otevře...  celý článek

Loketský farář Jiří Majkov a archeolog Filip Prekop drží historickou fotografii...
Zaniklé hornické město ožije, setkání připomene egerlandské tradice

Do zaniklého města Lauterbach u Rovné na Sokolovsku se v sobotu opět vrátí lidé. Spolek Terra Incognita tam popáté chystá lauterbašské setkání, ze kterého...  celý článek

Pracovníci úklidové firmy odstraňují žvýkačky nalepené na pěší zóně v Chebu.
Rozšlapané žvýkačky a mastné fleky na chebské pěší zóně odolávají úklidu

Chebská pěší zóna se důkladného úklidu jen tak nedočká. Očista světlé kamenné dlažby, která je plná rozšlapaných žvýkaček a mastných fleků úporně vzdorujících...  celý článek

AAA Auto International a.s.
SPECIALISTA FINANČNÍCH SLUŽEB - SOKOLOV

AAA Auto International a.s.
Karlovarský kraj
nabízený plat: 30 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.