Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O regionální potravinové výrobky je mimořádný zájem a výrobci se snaží

  18:02aktualizováno  18:02
Právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina získalo devět výrobků z Karlovarského kraje. Zastupují to nejlepší z místní produkce.

Cukrárna Ondra, výroba Lomnické trubičky | foto: Petr Przeczek, 5plus2.cz

Stále větší zájem mají potravináři z kraje o značku Regionální potravina. Zákazníci takové výrobky vyhledávají. Výrobci tak mají jednodušší cestu na trhy nebo dokonce do regálů obchodních řetězců.

„Ty nejlepší dodavatele pro farmářské trhy hledám mezi účastníky soutěže. Nejen u nás, ale i v sousedních krajích,“ potvrdila spoluorganizátorka karlovarských farmářských trhů Božena Turoňová. Hledá i v sousedních krajích, protože dodavatelů z regionu není tolik. I proto zájem o soutěž Regionální potravina v regionu stále stoupá.

Regionální potraviny

Myslivecká slanina - Josef Pelant 
Odravský bačaj - Maso - Uzeniny Košata
Uzený sýr Bukáč - Belina s. r. o. 
Bio selský jogurt bílý - Hollandia K. Vary
Chléb Kolonáda - Karlovarská pekárna Trend
Lomnická tyčinka - cukrárna Ondra
Světlý ležák 11 - Pivovar Permon
Sušené hrušky - křížaly, Regent Plus Žlutice
Krásenské čajování - andělské s kardamomem 

„Soutěžící se už přestali bát,“ poznamenal s úsměvem Zdeněk Perlinger, regionální koordinátor soutěže. Za šest let se výrazně změnil přístup výrobců k celé akci. 

„Ze začátku přihlašovali vše, co vyráběli. Dnes už vybírají to nejlepší. Je vidět, že se stále snaží své výrobky vylepšovat a hledat něco nového,“ shrnul Perlinger změny. Letošní ročník byl pro něj také zajímavý tím, že se do soutěže přihlásili hned čtyři nováčci. A nutno podotknout, že úspěšně. 

„A z toho mám pokaždé velkou radost. Vždyť většina výrobců z regionu se soutěže už účastní,“ dodal.

Značka Regionální potravina se mezi producenty stala také oceňovanou značkou kvality, které si stále častěji všímají i zákazníci. A tohoto faktu a nedokonalé legislativy už začínají využívat někteří obchodníci. 

„Jedná se možná o chybu legislativy. Provozovnu si můžete označit logem Regionální potravina, ale nikde není napsáno, kolik procent těchto výrobků musíte prodávat,“ povzdechl si Perlinger.

Vyhlášené věnečky skončily třetí

Úsměvy na vyhlášení výsledků soutěže hýřily sestry Kateřina Marková a Věra Ondrová z cukrárny Ondra. Do soutěže se přihlásily poprvé a jejich Lomnická tyčinka byla vyhlášena potravinou roku v kategorii cukrářských výrobků, věneček skončil na třetím místě.

„Do soutěže nás přihlásil můj přítel,“ poznamenala Věra Ondrová. Jen ji trochu mrzelo, že její oblíbený karlovarský věneček skončil až na třetím místě. U komise to nakonec vyhrála Lomnická trubička, kterou vyrábí mimo jiné z pravé čokolády. 

„Očekáváme, že se o ní dozví lidé a bude o ni větší zájem,“ přiznala Ondrová. 

Někdy pomůže náhoda

Mezi dlouhodobě nejúspěšnější účastníky patří Josef Pelant. Letos vyhrál s Mysliveckou slaninou. 

„Lidé se na naše výrobky ptají, znají je z různých předváděcích akcí. Ten zájem vidíme. Dodáváme už do celé republiky. Ale je to boj,“ nechal se slyšet Pelant. „Ocenění nám samozřejmě pomohlo dostat se na tuto úroveň, ale je to hodně také o ceně,“ povzdechl si známý výrobce masných výrobků.

Fotogalerie

Neustále se snaží svou produkci vylepšit nebo vymyslet něco nového. „Někdy je to třeba i o náhodě. Například Mysliveckou slaninu udíme úplně jinak než ostatní slaninu. Mění se teploty nebo čas, výrobek je pak úplně jiný,“ prozradil výrobce o své slanině. 

Karlovarský kraj vítězné výrobky představuje na nejrůznějších akcích v regionu, jako jsou Slavnosti města Bečova nebo Pivní slavnosti Ostrov. Ministerstvo zemědělství pak zajišťuje pro všechny celostátní reklamu a letos i akci Poznej svého farmáře. Uskuteční se v srpnu na kozí farmě u Aleny Králové v Žalmanově.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pohled na lázeňské území Karlových Varů s dominantou hotelu Imperial.
Lázeňský trojúhelník a hornické památky odevzdají dokumenty pro UNESCO

Přelom letošního roku se stane pro karlovarský region důležitým obdobím. Do centrály UNESCO v Paříži z něj dorazí dvě nominace potřebné k zápisu zdejších...  celý článek

Petr Jaška obnovuje pozůstatky středověké věže v Pomezné na Chebsku.
Nadšenec opravuje u hranic středověkou věž, která úředně ani nestála

Obnovit poslední důkaz o osídlení v bývalé hraniční obci Pomezná na Chebsku, která padla za oběť vztyčování železné opony. To je úkol, který dal sám sobě Petr...  celý článek

Studenti Štěpánka Turnová a Jakub Sochor odebírají vzorky z...
Prameny u Plesné chutnají obyčejně, jsou ale nejvíc radioaktivní v Česku

Přírodní zajímavost, která nemá v Česku obdoby. Tak označují vědci skupinu radioaktivních pramenů vyvěrajících v lesích nedaleko Plesné na Chebsku. Měření...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.