Cukrárna Ondra, výroba Lomnické trubičky

Cukrárna Ondra, výroba Lomnické trubičky | foto: Petr Przeczek, 5plus2.cz

O regionální potravinové výrobky je mimořádný zájem a výrobci se snaží

  • 0
Právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina získalo devět výrobků z Karlovarského kraje. Zastupují to nejlepší z místní produkce.

Stále větší zájem mají potravináři z kraje o značku Regionální potravina. Zákazníci takové výrobky vyhledávají. Výrobci tak mají jednodušší cestu na trhy nebo dokonce do regálů obchodních řetězců.

„Ty nejlepší dodavatele pro farmářské trhy hledám mezi účastníky soutěže. Nejen u nás, ale i v sousedních krajích,“ potvrdila spoluorganizátorka karlovarských farmářských trhů Božena Turoňová. Hledá i v sousedních krajích, protože dodavatelů z regionu není tolik. I proto zájem o soutěž Regionální potravina v regionu stále stoupá.

Regionální potraviny

Myslivecká slanina - Josef Pelant 
Odravský bačaj - Maso - Uzeniny Košata
Uzený sýr Bukáč - Belina s. r. o. 
Bio selský jogurt bílý - Hollandia K. Vary
Chléb Kolonáda - Karlovarská pekárna Trend
Lomnická tyčinka - cukrárna Ondra
Světlý ležák 11 - Pivovar Permon
Sušené hrušky - křížaly, Regent Plus Žlutice
Krásenské čajování - andělské s kardamomem 

„Soutěžící se už přestali bát,“ poznamenal s úsměvem Zdeněk Perlinger, regionální koordinátor soutěže. Za šest let se výrazně změnil přístup výrobců k celé akci. 

„Ze začátku přihlašovali vše, co vyráběli. Dnes už vybírají to nejlepší. Je vidět, že se stále snaží své výrobky vylepšovat a hledat něco nového,“ shrnul Perlinger změny. Letošní ročník byl pro něj také zajímavý tím, že se do soutěže přihlásili hned čtyři nováčci. A nutno podotknout, že úspěšně. 

„A z toho mám pokaždé velkou radost. Vždyť většina výrobců z regionu se soutěže už účastní,“ dodal.

Značka Regionální potravina se mezi producenty stala také oceňovanou značkou kvality, které si stále častěji všímají i zákazníci. A tohoto faktu a nedokonalé legislativy už začínají využívat někteří obchodníci. 

„Jedná se možná o chybu legislativy. Provozovnu si můžete označit logem Regionální potravina, ale nikde není napsáno, kolik procent těchto výrobků musíte prodávat,“ povzdechl si Perlinger.

Vyhlášené věnečky skončily třetí

Úsměvy na vyhlášení výsledků soutěže hýřily sestry Kateřina Marková a Věra Ondrová z cukrárny Ondra. Do soutěže se přihlásily poprvé a jejich Lomnická tyčinka byla vyhlášena potravinou roku v kategorii cukrářských výrobků, věneček skončil na třetím místě.

„Do soutěže nás přihlásil můj přítel,“ poznamenala Věra Ondrová. Jen ji trochu mrzelo, že její oblíbený karlovarský věneček skončil až na třetím místě. U komise to nakonec vyhrála Lomnická trubička, kterou vyrábí mimo jiné z pravé čokolády. 

„Očekáváme, že se o ní dozví lidé a bude o ni větší zájem,“ přiznala Ondrová. 

Někdy pomůže náhoda

Mezi dlouhodobě nejúspěšnější účastníky patří Josef Pelant. Letos vyhrál s Mysliveckou slaninou. 

„Lidé se na naše výrobky ptají, znají je z různých předváděcích akcí. Ten zájem vidíme. Dodáváme už do celé republiky. Ale je to boj,“ nechal se slyšet Pelant. „Ocenění nám samozřejmě pomohlo dostat se na tuto úroveň, ale je to hodně také o ceně,“ povzdechl si známý výrobce masných výrobků.

Neustále se snaží svou produkci vylepšit nebo vymyslet něco nového. „Někdy je to třeba i o náhodě. Například Mysliveckou slaninu udíme úplně jinak než ostatní slaninu. Mění se teploty nebo čas, výrobek je pak úplně jiný,“ prozradil výrobce o své slanině. 

Karlovarský kraj vítězné výrobky představuje na nejrůznějších akcích v regionu, jako jsou Slavnosti města Bečova nebo Pivní slavnosti Ostrov. Ministerstvo zemědělství pak zajišťuje pro všechny celostátní reklamu a letos i akci Poznej svého farmáře. Uskuteční se v srpnu na kozí farmě u Aleny Králové v Žalmanově.