Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fajnšmekři mohou ochutnat místní pivní rarity. Třeba špekovou třináctku

  17:03aktualizováno  17:03
Nevrážejí miliony do reklam, své pivo nabízejí jen na pár místech. A přesto minipivovary v kraji vytočí stovky hektolitrů piva ročně. Podle svých slov totiž nabízejí chuťově zajímavá piva, která vyhledávají nejen fajnšmekři.

Sládek Miroslav Broz se sklenicí dvanáctistupňového piva Kynšperský zajíc. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Mezi nejznámější pivovary v regionu patří ten na zámku v Chyších, který funguje od roku 2006. Pivo Prokop tu točí ve vlastní restauraci v zámeckém areálu. Mají tři základní druhy, a to světlou jedenáctku a polotmavou a tmavou dvanáctku.

"Kromě nich vaříme při slavnostních příležitostech také různé speciály," říká chyšský sládek Robert Maňák. Místní piva se mohou chlubit i několika oceněními. Třeba světlá jedenáctka letos vybojovala bronzovou pivní pečeť v konkurenci minipivovarů z celé republiky.

Ve stejném roce jako v Chyších začali pivo vařit také v loketském rodinném pivovaru Svatý Florian, který byl zbudován v hotelu Císař Ferdinand v prostorách bývalé sladovny.

Minipivovary v kraji

Velkorybnický Hastrman - Nabízí celou řadu piv - světlá i tmavá, od jedenáctistupňových piv až po třináctistupňová a také medová i nepasterizovaná piva.

Kynšperský pivovar - V nabídce jsou čtyři druhy piva, do budoucna předpokládají i výrobu speciálů.

Permon Sokolov - V nabídce mají tradiční piva i kombinovaná s ovocem. Zajímavostí je pivo s výtažky z konopí.

Minipivovar Chyše - Pivo Prokop nabízí v prostorách chyšského zámku, mají světlé, polotmavé a tmavé pivo. Někdy také speciály.

Velichovský Forman - Forman se vyrábí pro potřeby velichovské restaurace U Mexického zálivu, nabízejí světlá i tmavá piva.

Svatý Florian Loket - V nabídce jsou čtyři druhy piva, připravují také speciály, jako je špekové, pšeničné nebo kvasnicové.

Karlovarský Karel IV. - V Becherplatzu v Karlových Varech se nachází pivovar i restaurace, kde točí tradiční pivo plzeňského typu i bylinné speciály.

"Za ty roky o něj zájem určitě stoupl. V současnosti vaříme čtyři druhy piva, nejoblíbenější je světlá jedenáctka. Pořád se ale snažíme mít k dispozici i nějaké speciály," přibližuje Lukáš Lojín z loketského pivovaru.

Mezi ty patří třeba špeková tmavá třináctka, která má uzenou a lehce kouřovou chuť. "Piva ale nabízíme jen v naší restauraci, jinde se ochutnat nedají," doplňuje Lojín.

Opačný způsob volí provozovatelé Kynšperského pivovaru. Piva Zajíc nabízejí hned na několika místech v kraji.

"Snažíme se, abychom dostali naše piva i dál než jen na dvorek před pivovarem. Máme například dvě provozovny v Karlových Varech, další v Aši i jiných městech. A kromě prodejny v Kynšperku jsme nově připojili také prodejnu v Chebu," vypočítává ředitel pivovaru Radek Vomočil.

I kynšperská piva jsou úspěšná. "Nejoblíbenějším pivem, které vaříme, je určitě světlý ležák dvanáctka. To je pivo, které vyhrálo i značku Regionální potravina roku 2013," prozrazuje Vomočil.

Piva z minipivovarů jsou zajímavá i pro sběratele

Kromě pivovarů v Chyši, Lokti a Kynšperku fungují v Karlovarském kraji ještě další čtyři. Ve Velichově vaří Formana, ve Velkém Rybníce Hastrmana, v Karlových Varech Karla IV. a v Sokolově pivo Permon.

Zvláštním případem je pak tradiční chebská Hradní jedenáctka. Ta se sice po letech znovu objevuje v místních restauracích, nyní se ale vaří v německém Waldsassenu nedaleko hranic.

Minipivovary v kraji jsou lákadlem také pro pivní turisty a nadšence, kteří sbírají nejrůznější suvenýry, jako jsou etikety, podtácky nebo samolepky. Na většině míst jsou na takové návštěvníky připraveni.

"Pro sběratele tu máme třeba trička nebo skleněné půllitry. Zájem o ně mají. To hlavní to ale samozřejmě není," popisuje Lukáš Lojín z loketského pivovaru. Sklenice sběratelé seženou i v Kynšperském pivovaru a v Domácím pivovárku Velký Rybník. Někde suvenýry zasílají i na dobírku.

Autor:


Nejčtenější

Západ Čech obsadili v srpnu 68 i Němci. Tank a hlava rudoarmějce skončily v řece

Tank v řece Ohři se stal symbolem roku 1968 v Karlových Varech.

Ještě padesát let po událostech srpna 1968 starší Karlovaráci vzpomínají, jak se pod jedním z invazních tanků T-54...

Z podzemí kláštera v Teplé se dá koukat rovnou do nebe

Premonstrátský klášter v Teplé ukrývá zajímavé podzemní prostory.

Klášter Teplá skrývá pod zemí unikátní štolový systém, který odvádí vlhkost z areálu zpátky do řeky. Za jeho vznikem...



Muž vybodoval svého bratra, vydával se za něj při silničních kontrolách

Ilustrační snímek

Velké potíže způsobil svému bratrovi muž, který se za něj vydával při silničních kontrolách. Sám sice unikl trestu za...

Muž musel spoluvězňům sloužit a dávat jídlo. Když neposlechl, zbili ho

Vazební věznice Hradec Králové

Kriminalisté stíhají dva trestance z věznice v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku, kteří šikanovali další odsouzené....

Muži obviňovali sousedku, že jim krade elektřinu, pak napadli hlídku

Ilustrační foto

Do křížku s policií se dostali otec se synem na Chebsku, když napadli policejní hlídku, která přijela prošetřit jejich...

Další z rubriky

Muž vybodoval svého bratra, vydával se za něj při silničních kontrolách

Ilustrační snímek

Velké potíže způsobil svému bratrovi muž, který se za něj vydával při silničních kontrolách. Sám sice unikl trestu za...

Krajská knihovna má málo místa, teď získá nový bezbariérový depozitář

Knihovnice Dagmar Vegrichtová mezi regály v Krajské knihovně v Karlových Varech.

Karlovarská krajská knihovna získá nové prostory. Po dlouhých čtrnácti letech své existence se konečně dočká nového...

Obyvatelé sepsali petici, bojí se přecházet nepřehlednou silnici

Obyvatele Starého Rybníku trápí nebezpečná a nepřehledná silnice, která obec...

Lidé v obci Starý Rybník na Chebsku volají po větší bezpečnosti. Problémová je zejména nepřehledná komunikace, která...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz