Moštárny, které až na výjimky provozují zahrádkářské organizace, se připravují na zpracování ovoce, nejčastěji jablek. Pěstitelé si mohou nechat vyrobit chutný nápoj třeba i z hrušek, hroznového vína nebo dokonce z červené řepy.
Kam s jablkyMariánské Lázně: U Jána Cheb: U Jodoka Hranice Královské Poříčí Velká Hleďsebe |
"Provoz naší moštárny začne ve středu 18. září ve 13 hodin," řekl Miroslav Beňo z Velké Hleďsebe. Moštárna bude fungovat vždy ve středu od 13 do 17 hodin a pak také v sobotu od 8 do 12 hodin.
Za kilogram zpracovaného ovoce zaplatí lidé čtyři koruny. Z kila se vylisuje asi tři čtvrtě litru moštu. Podle Miroslava Beňa zahrádkáři nejčastěji přivážejí jablka. "Zpracovat se ale dá téměř cokoliv. Hrušky i třeba červená řepa. Řada lidí různé druhy ovoce namíchá, ani s tím nemáme problém," vysvětlil Beňo.
A jak moštárny fungují? Lidé přivezou ovoce, to se zváží. Pak se rozdrtí, vysype se do plachetky a nakonec se lisuje. Z kýblů se mošt přelije do speciální nádoby, ze které se pak stáčí do lahví nebo kanystrů. "Ty si ale lidé musí přinést," upozornil Miroslav Beňo.
Všechno jde ráz na ráz, zpracování kilogramu ovoce trvá od pěti do maximálně sedmi minut.
"Moštárnu už připravujeme. Předpokládám, že provoz zahájíme na konci září," uvedl místostarosta Hranic František Jurčák. V Hranicích zaplatí lidé čtyři koruny za litr moštu. Zájem je podle Jurčáka každoročně značný. "V okrese moc moštáren není, na Ašsku jsme jediní. Ovoce k nám vozí lidé ze širokého okolí," sdělil Jurčák.
Podobná situace je i na Sokolovsku, kde své služby nabízí pouze moštárna v Královském Poříčí. "Od 28. září budeme moštovat každou sobotu a neděli. Uvidíme, jak bude ovoce dozrávat. Zatím zralé ještě není," připomněl František Hořínek z moštárny v Královském Poříčí. Tam budou za kilogram ovoce účtovat 3,50 koruny, litr tedy vyjde na necelých pět korun.
"Mošt je bez jakýchkoli přísad, ne jako v obchodech. Nevýhodou je, že mošt vydrží kvůli přírodním kvasinkám v ledničce maximálně týden," podělil se o své zkušenosti František Hořínek. Trvanlivost se podle něj dá prodloužit buď zamrazením nebo pasterizací. "To se mošt musí zahřát na 80 stupňů Celsia," vysvětlil František Hořínek.