Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upéct dobrý chléb, to je pořádná dřina, ví majitel rodinné pekárny

  11:54aktualizováno  11:54
Antonín Baborovský obnovil tradiční pekárnu v Dolním Rychnově na Sokolovsku. Dnes v ní s celou svojí rodinou peče kváskový chléb. Začátky ale byly složité.

Rodinná pekárna v Dolním Rychnově. Antonín Baborovský. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rodinný podnik, stará roštová pec, smrkové či březové dříví – tak se vyrábí chléb z Dolního Rychnova. Dům s trochu větším komínem jinak ze zástavby rodinných domků nijak nevyčnívá.

Z jedné strany dvora vyskládané dřevo, na druhém konci otevřené dveře dovnitř. Těmi si lidé do dřevem a pečivem provoněné pekárny chodí pro čerstvý chléb. Třeba i o půlnoci.

Na tradičním pečení v peci na dřevo si Antonín Baborovský, majitel pekárny, zakládá.

„Skoro nikdo to už nechce dělat tímhle způsobem. Nenapeče se toho tolik, má to ale svoje. Obyčejně ale tahle tradice umře s těmi staršími. Uvidíme, až jednou já natáhnu dřevěné sako, jestli se někdo po mně najde. Snad ano,“ říká Antonín Baborovský s nadsázkou.

Upéct várku padesáti bochníků trvá tři hodiny

Práce to není jednoduchá – zapálit dřevo, které se nejdřív vyskládá na rošt, nechat ho vyhořet, až se pec ohřeje na víc než 300 stupňů, vymést, nechat zchladnout na 220 stupňů a na ten samý rošt, kde se pálilo dřevo, vysázet v jedné várce padesát vyválených a nakynutých bochníků. Když se upečou, vše se znovu opakuje. Jedna várka trvá zhruba tři hodiny.

„Hotovou ji máme třeba v jedenáct večer. To si k nám můžou lidé přijít pro čerstvý chleba,“ dodává pekařova nevlastní dcera Marina Kovalenko. Přestože je na rodičovské dovolené, v pekárně pomáhá, jak to jde.

Fotogalerie

„Pracujeme tu všichni z rodiny - matka, bratr peče, otec rozváží. Máme ještě brigádníky. Není to lehké padesátkrát chleba nasázet na pekařské lopatě a zase ho vyndat. Někomu pak navíc vadí horko. A je to také o kvásku, nemůžeme ho nechat jen tak, každý den tu někdo musí být,“ vysvětluje Kovalenko.

Za pravdu jí dávají i slova Antonína Baborovského: „Když jsme začínali, bylo nás pět a za měsíc už jsem zůstal sám. Není to lehká práce. Pak lidi odešli v souvislosti s krizí a teď už tu peče jenom rodina.“

S nápadem obnovit pekárnu přišel Antonín Baborovský v roce 1992 a pomáhal mu v tom tehdy jeho tatínek – vyučený pekař, ale také pan Novobylský, bývalý mistr v sokolovské pekárně. Oběma bylo tehdy dohromady už 150 let.

„Pracoval jsem v rychnovské sklárně jako můj táta. Když pak padla, dělal jsem chvíli přidavače u zedníků a pak jsem se rozhodl pekárnu s tátou obnovit. Říkal mi, že to nebude lehké, a taky nebylo. Lítal jsem v tom první dva roky jako slon v porcelánu,“ vzpomíná Baborovský.

Chleba se v jeho domě pekl už za druhé světové války, z té doby také pochází pec, ve které se tu peče dodnes. Tehdy dům vlastnil Němec Rudolf Hackl. V roce 1945 sem otce Antonína Baborovského přidělili jako národního správce.

„To se asi Hacklovi nelíbilo. Odešel sám. Co mi říkal táta, vyměnil krávu za koně, naložil ho a zmizel do Německa,“ vypráví pekař. „Po něm tu čtyři roky pekl táta, než začaly vznikat větší pekárny a tátovi to sebrali.“

Rodina v domě však bydlet zůstala a s ní i původní pec. Tu ale později současný majitel na nějaký čas dokonce rozmontoval. Z nadzemního sklepa, kde bez využití stávala, si totiž tehdy udělal kotelnu, protože bylo těžké velký dům vyhřát.

Teď už opět stojí na svém místě a peče třeba žitný chléb – tím začala novodobá historie pekárny. „Nikdo ho ale nechtěl, tak jsme s ním přestali. Po čase ovšem začali chodit lidi, že jim chutnal. Musel jsem si vzpomenout na recepturu, kterou mě ti dva pekaři naučili. Nikam jsem si to tehdy nepsal. A tak jsem zkoušel a zkoušel,“ říká Baborovský.

Ten správný žitný kvásek se tu přiživuje už dvacet let a chleba, který se z něj peče, získal v roce 2013 ocenění Regionální potravina roku. Před lety k chlebům přibylo i sladké pečivo, což byl zase zájem manželky pana Baborovského

„Pečeme ho dva dny v týdnu. Máme na to poučku, kterou také říkám lidem, aby si to zapamatovali. Tři S, tedy sladké ve středu a v sobotu,“ dodává Marina Kovalenko a zároveň radí, že pokud chtějí mít lidé jistotu, že si pro čerstvý chleba nepůjdou zbytečně, stačí zavolat.

Autor:


Nejčtenější

Západ Čech obsadili v srpnu 68 i Němci. Tank a hlava rudoarmějce skončily v řece

Tank v řece Ohři se stal symbolem roku 1968 v Karlových Varech.

Ještě padesát let po událostech srpna 1968 starší Karlovaráci vzpomínají, jak se pod jedním z invazních tanků T-54...

Hejtmanka Karlovarského kraje se vdala, svatební šaty si navrhla sama

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se provdala za svého...

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se ve Stanovicích provdala za Jana Mračka. Dlouholetou známost krajské...



Muž vybodoval svého bratra, vydával se za něj při silničních kontrolách

Ilustrační snímek

Velké potíže způsobil svému bratrovi muž, který se za něj vydával při silničních kontrolách. Sám sice unikl trestu za...

Muž musel spoluvězňům sloužit a dávat jídlo. Když neposlechl, zbili ho

Vazební věznice Hradec Králové

Kriminalisté stíhají dva trestance z věznice v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku, kteří šikanovali další odsouzené....

Muži obviňovali sousedku, že jim krade elektřinu, pak napadli hlídku

Ilustrační foto

Do křížku s policií se dostali otec se synem na Chebsku, když napadli policejní hlídku, která přijela prošetřit jejich...

Další z rubriky

Věž v Podhradí po staletích nabídne nezapomenutelný výhled na kraj

Podhradí, zřícenina Dolního zámku a zřícenina hradu Neuberg.

Ještě po válce stálo v Podhradí u Aše několik šlechtických sídel a žily zde dva tisíce obyvatel. Pak ale přišly roky,...

Domov pro seniory v Chebské Dragounské ulici může znovu přijímat klienty

Ilustrační snímek

Karlovarský kraj dočasně zrušil zastavené přijímání klientů do domova pro seniory v chebské Dragounské ulici. Ten se od...

Do práce s dítětem? Přibývá zaměstnavatelů, kteří zajistí hlídání

Ilustrační snímek

Stále více rodičů si může dovolit chodit do práce s dítětem. Na hlídání jejich ratolestí láká stále více zaměstnavatelů...

Najdete na iDNES.cz