Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na nákup hub u stánku, smí je prodávat jen znalec, varují odborníci

  12:12aktualizováno  12:12
Sázkou do loterie může být pro mnohé nákup hub od různých prodejců. Dary lesa totiž smějí prodávat pouze ti, kteří na krajské hygienické stanici absolvovali přezkoušení z jejich znalosti a získali o tom osvědčení.

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Strouhal

Takových lidí je za 14 let, co hygienická stanice tyto zkoušky pořádá, v celém kraji 31. Letos přibyl pouze jeden.

„Letos se přihlásili jen čtyři lidé. Tři z nich ovšem neuspěli v písemné části testů,“ uvedla Valéria Hovorková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Právě písemné testy ovšem obsahují otázky, které se týkají jedovatosti hub, respektive účinků jedů na zdraví člověka. A v těch nesmí žadatel o osvědčení udělat chybu. Ti letošní chybu udělali.

Od roku 2002 zažádalo o osvědčení 66 lidí. Uspělo jich 31. „Zpočátku byl zájem lidí větší, v posledních letech se ročně hlásí v průměru tři až čtyři zájemci,“ konstatovala Hovorková.

Dohled nad nimi má na starosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V loňském roce provedli kontroloři v Karlovarském kraji pět namátkových kontrol.

Zjistili menší nedostatky v označování prodávaných hub. „Nebyl uveden celý název prodávané houby. Například označení kozák nestačí. Správně má být kozák březový. Stejně jako třeba hřib hnědý a podobně,“ popsal výsledky Václav Novák, vedoucí odboru kontroly zmíněného inspektorátu v Plzni.

„U volně rostoucích hub má prodávající povinnost uvést český název hub, datum sběru a dobu použitelnosti, která je v tomto případě tři dny od data sběru,“ konstatoval Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Houby jsou podle jeho slov velmi citlivé na nešetrné zacházení. „Proto by zákazník ve vlastním zájmu neměl kupovat houby nabízené za vyšších teplot mimo chladící zařízení, nebo dokonce plodnice, na které praží slunce,“ varoval Kopřiva potencionální kupce.

Ale ani nákup zcela podle pravidel není zárukou. Důležité je i skladování. „Pokud zákazník přinese z prodejny houby v neprodyšném obalu, musí je doma ihned umístit volně na vzduch do chladničky v zóně s takzvanou sklepní teplotou. Ale ani zde by je neměl skladovat dlouho,“ upozornil mluvčí.

V minulosti zemědělská a potravinářská inspekce sledovala i výskyt radioaktivity. Radioaktivita hub byla hluboko pod stanovenou hranicí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Málokdo chce obětovat volný víkend, volebním komisím chybí dobrovolníci

Do volebních komisí chybí dobrovolníci. Úřady je marně hledají mezi studenty i důchodci. Tisícikorunová odměna za práci o víkendu zejména ve velkých městech...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kuchař ukradl z hotelového skladu třicet kilo másla a pak ho prodával

Na obchodě s kradeným máslem chtěl zbohatnout kuchař v jednom z karlovarských hotelů. Spolu s dalšími potravinami bral momentálně velmi žádaný tuk ve velkém ze...  celý článek

Karlovarské Císařské lázně.
Začala sbírka na obnovu lázní, přispívat lze do kasiček i na účet

První zájemci už mohou přispívat do veřejné sbírky na opravu Císařských lázní, kterou před časem vyhlásil Karlovarský kraj. Sbírka se uskuteční prostřednictvím...  celý článek

O2 Czech Republic a.s.
Konzultant značkové prodejny - Karlovy Vary

O2 Czech Republic a.s.
Karlovarský kraj
nabízený plat: 19 400 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.