Vymýšlet nová jídla mě baví, říká kuchařská legenda

  13:18
Několik zlatých medailí z tuzemské soutěže Gastro Hradec. Dva bronzy z kuchařských olympiád. Stříbro z mezinárodní soutěže v Lucembursku. To je jen velmi stručný výčet úspěchů karlovarského kuchaře Jaroslava Václavka.

Karlovarský kuchař Jaroslav Václavek se pyšní mnoha oceněními. | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Nejcennějším oceněním je ale řád svatého Vavřince, který získal předloni. Ze skříně jej vyndává pouze při zvláštních příležitostech. 

Co je řád svatého Vavřince?
Nejvyšší české vyznamenání, které uděluje Asociace kuchařů a cukrářů za dlouholetou práci, rozvoj a reprezentaci gastronomie České republiky doma i v zahraničí.

Komu se uděluje?
Podmínek pro jeho získání je více. Jeho držitel musí být například členem Asociace kuchařů a cukrářů. Musí být zároveň držitelem bronzové, stříbrné i zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové. A pak jsou nutné výsledky na tuzemských a mezinárodních soutěžích.

Když se dívám na seznam vašich ocenění, splňujete tato kritéria beze zbytku. Kterého si ceníte nejvíce?
Všechna jsou cenná. Ale kdybych měl nějaké vybrat, pak by to byla určitě umístění na kuchařské olympiádě. Zúčastnil jsem se jí celkem třikrát v letech 2000, 2004 a 2008. Byl z toho diplom a dvě třetí místa. No a pak samozřejmě řád svatého Vavřince.

Proč zrovna svatý Vavřinec?
Je to patron všech kuchařů a cukrářů.

Kolik lidí toto ocenění v České republice získalo?
Když jsem ho předloni přebíral já, byli jsme tímto řádem v tomto roce oceněni pouze tři. Tento řád dostávají milovníci a reformátoři české gastronomie od roku 1996 a k dnešnímu dni jejich počet nepřesahuje počet prstů na dlaních dvou kuchařů. Samozřejmě výtečných kuchařů!

Vraťme se ale k vašim úspěchům na soutěžích. Čím jste porotce zaujal? Byla to klasická česká svíčková?
To určitě ne! Na takovýchto soutěžích by v tu dobu tradiční česká kuchyně neuspěla. Při mezinárodních soutěžích boduje takzvaná zážitková gastronomie, nebo chcete-li extrabuřty (úsměv). Dnes je tomu už trochu jinak, kuchyně se vrací trochu nazpět a propagují se zase zpátky ty tradiční etnické, ale samozřejmě v té zážitkové formě. Důkazem toho je super úspěch našich kuchařů na světovém poháru Bocuse d’Or, který probíhal v minulém týdnu ve francouzském Lyonu, kdy naši kluci získali s pokrmy z české zabíjačky titul nejlepšího vepřového masa na světě. Jsou to prostě kluci šikovní.

Postupujete podle osvědčených receptů, nebo si je vymýšlíte sám?
Vymýšlet nové recepty mě baví.

Vzpomenete si na nějaký?
Když jsem pracoval v restauraci Zámecký vrch, vymyslel jsem králičí stehno s višňovou omáčkou a perníkovými knedlíky. Bylo to v době filmového festivalu. Tenkrát k nám na stehno přišli snad všichni. Jiří Bartoška, Eva Zaoralová, Sabina Laurinová. Byl to tehdy, někdy kolem roku 1995, šlágr, se kterým jsem bodoval i na soutěžích.

Kde berete nápady?
Řadu jich najdu v kuchařských knihách, kterých mám asi 1500. Sbírat jsem je začal v době, kdy jsem pracoval pro ministerstvo vnitra. Tehdy jsem ve Večerní Praze našel inzerát, že kdosi prodá kuchařky. Spojil jsem se s prodávajícím. Byla to žena a kuchařky shodou okolností pocházely z pozůstalosti pana Brabce, což byla za první republiky česká kuchařská legenda. Problém byl v tom, že chtěla prodat jenom kompletní sbírku, která čítala asi 500 knih. Volal jsem tehdy manželce, jestli je mohu koupit. Dostal jsem souhlas, tak je mám. Tehdy jsem za ně zaplatil asi sedm tisíc korun.

Jaké bylo nejexotičtější jídlo, které jste kdy připravoval?
Těžko říct. Měsíc jsem pracoval v Thajsku, kde jsme pro Středoevropana exotická jídla připravovali prakticky denně. Vzpomínám si ale na rok 1969, kdy jsem se v Hradci Králové učil kuchařem. Už tehdy jsem se setkal s jednou delikatesou - žabími stehýnky. Mistr mi tehdy řekl, abych šel spát, že nás ráno čeká šichta. Ráno pak stál v kuchyni velký barel plný vody. A žab. A já je tehdy musel porcovat.

A jaké bylo naopak nejexotičtější, jaké jste kdy jedl?
Nejkurióznější jídla jsem jedl, když jsem pracoval v Kazachstánu, uzenou hovězí slaninu a ryby, z nichž se zde konzumuje naprosto všechno. A v Emirátech jsem je okusil jen jednou a nikdy víc. Šlo o kuřecí zárodky ještě před vylíhnutím, které se pečou v jogurtu. Jí se celé, ještě nemají kosti, musí se dost okořenit.

Zkušeností máte na rozdávání. Přemýšlel jste někdy o tom, že byste je předával nastupující generaci kuchařů?
V Týništi, kde jsem kdysi pracoval, jsem byl mistrem odborného výcviku učňů. V Karlových Varech jsem však něco podobného nedělal. Ale na mladé kuchaře myslím. Před 16 lety jsem společně s Liborem Arnoldem stál u zrodu soutěže Lázeňský pohárek, která je určena právě pro mladé talenty gastronomických vzdělávacích subjektů. Tato soutěž se konala v hotelu Imperial, loni se karlovarská pobočka pod vedením mého nástupce Lukáše Palusky, šéfkuchaře hotelu Carlsbad Plaza, přesunula do Grandhotelu Pupp, a myslím, že jsme soutěž opět dokázali posunout zase o kousek výše. Připravoval jsem také nejrůznější semináře, které byli určené jak pro dospělé kuchaře, učně, absolventy hotelových škol, tak i pro úplné laiky, které prostě jen baví jídlo.

Vaříte také doma?
Ano. Ale ne tradiční českou kuchyni. Dávám přednost například zeleninovým salátům.

  • Nejčtenější

Jáchymovské katastrofy: město smetla povodeň a benzinka se propadla pod zem

15. března 2024

Premium Stalo se to téměř na den přesně 108 let od velkého požáru, který 31. března 1873 prakticky zničil...

Vybydlený dům hrůzy zmizí z mapy Chodova, radnice nechá objekt zdemolovat

14. března 2024  16:20

V zelenou plochu se v letošním roce změní lokalita Pod Železným dvorem v Chodově u silnice do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

18. března 2024  14:25

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové...

Za úbytkem pstruhů jsou podle rybářů vydry, vědci vidí ale i jiné viníky

13. března 2024  13:30

Rybáři na Ašsku bijí na poplach. Z podhorských potoků a říček mizí pstruzi, důležití pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nežádoucí srbský hrdina Branković dožil v Chebu, tady se stal celebritou

18. března 2024  13:10

V dlouhém orientálním kaftanu a s vousy po kolena chodil na přelomu 17. a 18. století Srb George...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cenné území v lázních čekají změny, okružní křižovatka se proto posune

19. března 2024  9:40

Zklidnit dopravu a upravit nejcennější lázeňské území v centru města. A také proměnit prostor,...

Ještě se porveme, slibuje Pfeffer. Karlovarsko se ve čtvrtfinále trápí

19. března 2024  8:49

Odvracet mečbol Českých Budějovic ve čtvrtfinále play off a následný konec extraligové sezony budou...

Moderní auto usnadní hasičům technické zásahy, nikdo ho už nepřeslechne

18. března 2024  16:20

Teď už hasiče z Chodova při cestě k zásahu nikdo nepřehlédne. Jejich nová automobilová cisterna na...

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

18. března 2024  14:25

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...