Na Silvestra 1998 přivítal generální manažer Grandhotelu Pupp Roman Vacho tehdejšího kanadského ministra českého původu Otto Jelinka.

Na Silvestra 1998 přivítal generální manažer Grandhotelu Pupp Roman Vacho tehdejšího kanadského ministra českého původu Otto Jelinka. | foto: Archiv Luboše Zahradníčka

Seriál o hotelu Pupp: Časy, manažeři i šéfkuchaři se mění

  • 9
Ve čtvrtém díle seriálu o slavném Grandhotelu Pupp, jehož historií vás provází pamětník Luboš Zahradníček, představujeme bývalého ředitele Romana Vacha a šéfkuchaře Jiřího Hrdého.

Když v roce 1995 skončil v karlovarském Grandhotelu Pupp v ředitelské funkci Wolfgang Hama, zastupoval ho krátký čas Josef Pavel. Bylo to v období, kdy hotel přebírala společnost Porcela Plus, která nabídla vedoucí místo šéfovi pražského hotelu Jalta Petru Veselému. Ten bohužel seděl na dvou židlích, byl totiž i předsedou České barmanské federace.

"Petra Veselého jsem znal 15 let. Na jedné z barmanských soutěží mi nabídl spolupráci. Říkal mi, že se může ve Varech zbláznit a že potřebuje někoho s kým by si rozuměl," vysvětlil mi později Roman Vacho, který pracoval i v pražském hotelu Hilton. Od 1. ledna 1996 v karlovarském Puppu skutečně nastoupil jako generální manažer.

"V Hiltonu jsem pracoval pět let. Vedení chtělo, abych tutéž práci odvedl v Bukurešti. Z této nabídky jsem se ale pořádně orosil, odmítl jsem ji a tím pádem jsem v Hiltonu skončil," řekl Vacho.

Deset let a dost

V exkluzivním karlovarském hotelu pracoval Roman Vacho deset let, v roce 2006 skončil. "Deset let v hotelnictví je strašně dlouhé období. Už to neprospívalo mně ani firmě. S majiteli jsem se stále víc a víc rozcházel v názorech. Můj názor na kvalitu poskytovaných služeb se začínal diametrálně lišit. To je ten okamžik, kdy nemá cenu zvažovat další spolupráci," uvedl Vacho.

Cítil příkoří, šlo o rozdílnost filozofií. "Pupp není jen hotel, ale pojem, hotelová perla, je to něco, co máte v srdci. Když nemohu hotel řídit, jak bych chtěl, nezbývá nic jiného než souhlasit se slovy Jiřího Sováka - vzít klobouk a jít," prohlásil Roman Vacho.

V rozpětí několika dnů odešel z grandhotelu i šéfkuchař Jiří Hrdý. Také on přišel do Karlových Varů z Prahy, byla radost ho na akcích sledovat.

"Klient mi musí vyložit svou představu. Pro nás není problém splnit jakékoliv přání. Vytvoříme mexickou atmosféru, přeorientujeme se na karibskou oblast či na slunnou Itálii," řekl Jiří Hrdý.

"Příprava na velkou akci je někdy i čtrnáctidenní. Problémy jsou s čerstvými lososy, s mořskými živočichy. Hovězí kýta musí uzrát, nakládáme ji a v závěru se dopéká. Snažíme se, aby naše výrobky byly připravené v co nejkratší době a hlavně až těsně před začátkem akce. Je to trochu stresová situace. Sám dělám poslední kontrolu, na place je obvykle 12 kuchařů a 22 číšníků," popisoval Hrdý.

Recepce končí někdy po třetí hodině ranní, na závěr se podává drštková polévka nebo česnečka.