Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sokolovský Permon chce vyrábět víc piva. Nemá ale kde

  16:19aktualizováno  16:19
Až na pět tisíc hektolitrů ročně chce rozšířit výrobu piva sokolovský pivovar Permon. Potýká se ovšem s nedostatkem místa. Buď se dohodne s městem, nebo se přestěhuje do vlastního.

Jednatel pivovaru Permon Ladislav Sás. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Meziroční nárůst zájmu o naše pivo je 20 až 30 procent už dva roky za sebou,“ konstatoval jednatel pivovaru Ladislav Sás.

V současné době pivovar vyrábí tři tisíce hektolitrů ročně, produkci by chtěl zvýšit o 50 procent. „Reálně počítáme s tím, že bychom vyráběli 4 500 hektolitrů piva,“ upřesnil jednatel.

Pivovar sídlí v objektu města, který má ve správě městská společnost Sokolovská bytová. Podnik zabírá jedno křídlo. Varna jako taková má podle Sáse dostatečnou kapacitu, problém nastává u dalších provozů, tedy u ležáckých sklepů a zrání piva.

Buď přistavět, nebo oželet dílny

Dalším rozvojem pivovaru se zabývala i valná hromada Sokolovské bytové. Možnosti, jak rozšířit plochu pivovaru, jsou podle starosty Sokolova Jana Picky dvě. Buď přistavět ke stávajícímu areálu další budovu, nebo pro potřeby výroby piva oželet dílny Sokolovské bytové.

„První variantu jsme na zasedání rady města zavrhli. Za prvé by to bylo drahé a za druhé by to mohlo negativně ovlivnit případné budoucí využití areálu,“ vysvětlil Picka. Druhá varianta, tedy uvolnění dílen, je podle starosty schůdnější, ale ne levnější.

S touto možností radní souhlasili, ovšem pouze za předpokladu, že rekonstrukci dílen uhradí provozovatel pivovaru. „Teď je na něm, jak se rozhodne,“ doplnil starosta.

Variantou je i stěhování do vlastního

Dílny Sokolovské bytové přímo navazují na prostory, které prozatím pivovar Permon využívá. „Bylo by tedy logické je využít,“ uvedl jednatel Sás.

Taková ostatně byla podle jeho slov vize vedení pivovaru. „Pokud se nám podaří získat pro naše potřeby prostory dílen, zůstaneme v objektu města. Pokud ne, budeme muset začít řešit možnost přestěhovat se do vlastního,“ doplnil Sás.

Na sokolovském pivu si pochutnávají pivaři nejen ve velkých českých městech, jako je Praha, Brno či Plzeň, ale i v zahraničí. „Dodáváme do pěti zemí. A odbyt roste,“ uvedl Sás.

Vedle tradičních svrchně kvašených nepasterovaných piv nabízí i řadu speciálů. „Teoreticky bychom už dnes mohli vyrábět až 3 500 hektolitrů piva, ale to by zákazníci museli odebírat to, co právě opouští brány pivovaru. A to nejde,“ dodal jednatel.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Budova Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary je v havarijním stavu.
Experti napoví, co se starou karlovarskou průmyslovkou. Možná půjde k zemi

Jaký je stav staré budovy karlovarské uměleckoprůmyslové školy? Na tuto otázku odpoví odborná expertiza, kterou vypracuje Kloknerův ústav. Jde o výzkumný a...  celý článek

Martina Paboučková opustila management hotelu, který několik let vedla, a stala...
Opustila prestižní místo manažerky, aby se stala chůvou. A nelituje

Dřív řídila Martina Paboučková z Chebu kolektiv zaměstnanců hotelu, aby fungoval jak dobře namazaný stroj. Teď pečuje o batolata. A je spokojená.  celý článek

Jízda po dvou nových trasách Azur a Rubin nabízí sportovním i rekreačním...
Klínovec má další adrenalinovou stezku, Baron uspokojí náročnější jezdce

První dvě sekce náročnější tratě Baron otevřel Trail park na Klínovci. Na zájemce tam čeká 1,6 kilometru boulí a klopenek. Mírným sjezdem po značené lesní...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.