Jednatel pivovaru Permon Ladislav Sás.

Jednatel pivovaru Permon Ladislav Sás. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sokolovský Permon chce vyrábět víc piva. Nemá ale kde

  • 1
Až na pět tisíc hektolitrů ročně chce rozšířit výrobu piva sokolovský pivovar Permon. Potýká se ovšem s nedostatkem místa. Buď se dohodne s městem, nebo se přestěhuje do vlastního.

„Meziroční nárůst zájmu o naše pivo je 20 až 30 procent už dva roky za sebou,“ konstatoval jednatel pivovaru Ladislav Sás.

V současné době pivovar vyrábí tři tisíce hektolitrů ročně, produkci by chtěl zvýšit o 50 procent. „Reálně počítáme s tím, že bychom vyráběli 4 500 hektolitrů piva,“ upřesnil jednatel.

Pivovar sídlí v objektu města, který má ve správě městská společnost Sokolovská bytová. Podnik zabírá jedno křídlo. Varna jako taková má podle Sáse dostatečnou kapacitu, problém nastává u dalších provozů, tedy u ležáckých sklepů a zrání piva.

Buď přistavět, nebo oželet dílny

Dalším rozvojem pivovaru se zabývala i valná hromada Sokolovské bytové. Možnosti, jak rozšířit plochu pivovaru, jsou podle starosty Sokolova Jana Picky dvě. Buď přistavět ke stávajícímu areálu další budovu, nebo pro potřeby výroby piva oželet dílny Sokolovské bytové.

„První variantu jsme na zasedání rady města zavrhli. Za prvé by to bylo drahé a za druhé by to mohlo negativně ovlivnit případné budoucí využití areálu,“ vysvětlil Picka. Druhá varianta, tedy uvolnění dílen, je podle starosty schůdnější, ale ne levnější.

S touto možností radní souhlasili, ovšem pouze za předpokladu, že rekonstrukci dílen uhradí provozovatel pivovaru. „Teď je na něm, jak se rozhodne,“ doplnil starosta.

Variantou je i stěhování do vlastního

Dílny Sokolovské bytové přímo navazují na prostory, které prozatím pivovar Permon využívá. „Bylo by tedy logické je využít,“ uvedl jednatel Sás.

Taková ostatně byla podle jeho slov vize vedení pivovaru. „Pokud se nám podaří získat pro naše potřeby prostory dílen, zůstaneme v objektu města. Pokud ne, budeme muset začít řešit možnost přestěhovat se do vlastního,“ doplnil Sás.

Na sokolovském pivu si pochutnávají pivaři nejen ve velkých českých městech, jako je Praha, Brno či Plzeň, ale i v zahraničí. „Dodáváme do pěti zemí. A odbyt roste,“ uvedl Sás.

Vedle tradičních svrchně kvašených nepasterovaných piv nabízí i řadu speciálů. „Teoreticky bychom už dnes mohli vyrábět až 3 500 hektolitrů piva, ale to by zákazníci museli odebírat to, co právě opouští brány pivovaru. A to nejde,“ dodal jednatel.