Karlovarský kraj opustil Regionální potravinu, založil konkurenční Dobrotu

  17:07aktualizováno  17:07
Svou vlastní značku místních potravin bude mít ještě letos Karlovarský kraj. Už nechce finančně podporovat tradiční anketu ministerstva zemědělství. Místní produkty tak už nebudou usilovat o vítězství jen v soutěži Regionální potravina, ale také v Dobrotě Karlovarského kraje.

Bochník ovčího sýra Arnika z produkce sýrárny Horského statku Abertamy. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kraj novou anketu zakládá proto, že už nebyl se soutěží vyhlašovanou ministerstvem zemědělství spokojený. Léta ji pořádala Střední zemědělská škola v Dalovicích, kterou kraj zřizuje, teď už to však neplatí.

„Fungovalo to úplně bez problémů. V loňském roce ale ministerstvo udělalo výběrové řízení a organizátorství této akce dalo úplně jiné firmě,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Karel Jakobec.

Ministerstvo podle něj vždy vybíralo pouze vítěze prvního místa, druhou a třetí příčku vyhlašovalo ze svých peněz hejtmanství. Kdyby to neudělalo, byla by soutěž chudší. Karlovarský kraj není podle Karla Jakobce jediný, kdo z Regionální potraviny couvá a paralelně si zakládá vlastní akci. Stejnou cestou se vydali i na jihu Čech. Radní předpokládá, že Dobrota bude lepší než Regionální potravina.

Ředitel Střední zemědělské školy v Dalovicích Zdeněk Perlinger nyní vyhlášení soutěže připravuje. Snaží se, aby příliš nezasahovala do Regionální potraviny. Očekává, že zájemců o účast se mu přihlásí dost.

„Předpokládám, že bližší košile než kabát. Tady nás všichni znají, takže když oslovím výrobce, tak výrobky pošlou spíš Perlingerovi, než nějaké marketingové organizaci z Hradce Králové,“ uvedl.

Naznačil přitom, že už se mu někteří producenti ozvali s tím, že se jim pořadatelství úplně nezdá. „Říkali, že to je o regionální potravině, a za chvíli nám to bude organizovat někdo z Bruselu nebo z Moskvy,“ uvedl.

Vznikne i mapa s karlovarskými dobrotami

Když Perlinger přemýšlel, co výrobcům za účast nabídne, napadla ho propagace prostřednictvím krajských delegací. Vozit by s sebou neměly dárky jen například ve formě porcelánu, ale právě také zdejší potraviny.

„Myslím, že jim budeme schopni nabídnout něco, co je bude zajímat. A hlavně jsme zjednodušili byrokratickou zátěž, takže to bude takové pohodové a karlovarské,“ ujistil.

Účast v regionální potravině producentům přinášela i marketingové povzbuzení a oceněný výrobek získal právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu.

Zdeněk Perlinger počítá stejně jako v loni s tím, že vznikne mapa s karlovarskými dobrotami.

„Lidi až tak nezajímá leták ke konkrétnímu výrobku. Zajímá je, když jim něco chutná a jsou tady na dovolené, aby si tam zajeli,“ řekl s tím, že marketing bude fungovat, jen do toho nebude podavatelům nikdo mluvit.

Vedení kraje předpokládá, že vítěze o největší dobrotu vyhlásí buďto koncem srpna, či začátkem září na akci věnované dětem, nebo na podzimním Festivalu jablek v Mariánských Lázních. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové dostanou vítězové ocenění včetně certifikátu výrobku.

„Bude pět kategorií, a to masné výrobky, mléčné výrobky, pečivo a cukrovinky, čtvrté bude pivo a nealko, pátý med, čaj a ovoce,“ vyjmenovala.

Na loňské Regionální potravině získalo ocenění 27 výrobců. K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise devět produktů.

Nejčtenější

VIDEO: Motorkář zběsile ujížděl policistům, setřásl je na cyklostezce

Kamera natočila jízdu motorkáře v Sokolově

Sokolovští policisté hledají motorkáře, který jim zběsile ujížděl městem. Muž na stroji bez registrační značky a světel...

Ženy opět oblékly na zimu Františka, dostal háčkovanou čepici i šálu

Zima už legendárního Františka nepřekvapí. Od nadšenců z františkolázeňské...

Ve Františkových Lázních už čtyři roky na zimu oblékají symbol města. Socha malého chlapce s rybou, který sedí obkročmo...

Umírající chce podle duchovního slyšet jen pár základních vět

Otec Vít Metoděj Kout na věži chrámu svaté Olgy, který prochází náročnou...

Důležité je vědět, že jsem pro blízkého před smrtí udělal vše, a pak se stačí jednoduše rozloučit: Děkuji, dovoluji ti...

Fenomén Chodosák. Panáček s tělem z barelu slaví velký návrat

Karel Ivánek, vedoucí prodeje společnosti Chodos Chodov, ukazuje znovuzrozeného...

Má místo těla barel, na krku pneumatiku, boty z kanystrů a ruce z gumových profilů. Jmenuje se Chodosák, slouží jako...

Fotit události v roce 1989 mělo příchuť zakázaného ovoce, říká fotograf

Fotograf David Kurc dokumentoval vypůjčeným fotoaparátem život v 80. letech i...

Na konci 80. let minulého století David Kurc z Mariánských Lázní nepředpokládal, že se z jeho koníčku – fotografování,...

Další z rubriky

Ostrov má neuvolněného starostu. Město si to nezaslouží, říká opozice

Město Ostrov leží mezi lázeňskými Karlovými Vary a krušnohorskými lyžařskými...

S neuvolněným starostou vstupuje do dalšího čtyřletého volebního období radnice v Ostrově na Karlovarsku. Její...

Ženy opět oblékly na zimu Františka, dostal háčkovanou čepici i šálu

Zima už legendárního Františka nepřekvapí. Od nadšenců z františkolázeňské...

Ve Františkových Lázních už čtyři roky na zimu oblékají symbol města. Socha malého chlapce s rybou, který sedí obkročmo...

Pes utekl ze zahrady a pokousal dítě, majitelku stíhá policie

Služebna Policie ČR

Ne příliš důsledně hlídala svého psa žena ze Sokolovska a to se jí vymstilo. Zvíře uteklo ze zahrady a pokousalo dítě....

Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže
Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže

Doba, kdy v žádné domácí lékárničce nechyběl klasický rtuťový teploměr, už je dávno pryč. Nahradila ho celá řada inovativních nástupců, které se liší způsobem i přesností měření, ale také cenou. Žádná domácnost, především pak s malými dětmi, by bez teploměru zůstat neměla.

Najdete na iDNES.cz