Turisté si mohou u karlovarské Vřídelní kolonády opéct na ohni špekáček.

Turisté si mohou u karlovarské Vřídelní kolonády opéct na ohni špekáček. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Předvánočním hitem Varů je opékání buřtů, baví hlavně asijské turisty

  • 75
Český buřt vlastnoručně opečený na otevřeném ohni u Vřídelní kolonády je pro Američany, Tchajwance, Rusy a další turisty v Karlových Varech velkým předvánočním hitem. Nadšení lidé se s uzenkou fotografují a své snímky s umaštěnými pusami posílají na sociální sítě.

„Zkoušíme v předkolonádních prostorách experiment - vytvořit sváteční atmosféru. Po celý advent prodáváme v zelené chaloupce drobné suvenýry a teplé jídlo. Opéci si českého buřta, to je pro turisty velký zážitek,“ řekl ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Karlovy Vary Milan Trnka. Dodal, že si testuje, jestli mají minivánoční trhy v lázeňském centru šanci, aby se mohly příští rok rozšířit.

Chaloupka je srub nedaleko Vřídla, ve které pracovnice správy nabízejí například svařené víno, grog, horkou čokoládu, polévku a buřty k opečení. Okolí je vyzdobené větvemi jehličnanů a stojany s hořícími loučemi. Sváteční atmosféru dokresluje i několik kapříků v kádi. Nejsou na prodej, protože se jedná o mazlíčky.

Asiaté se fotí se špekáčky a hned snímky posílají domů

Zní i vánoční hudba. Před kolonádou naproti srubu stojí velký kotel, ve kterém hoří dřevo. Lidé na něm opékají koupené špekáčky. „Největší odměnou je, když si u nás objednají návštěvníci Karlových Varů svařák a říkají, že ho už měli i jinde, ale u nás je prý nejlepší,“ usmíval se Milan Trnka.

Ve svátečně vyzdobeném stánku prodává i Zuzana Turčínová, která jinak v sezoně provádí turisty podzemím Vřídla.

„Zejména Asiaté opékání špekáčků neznají, takže mají vše jako velkou zábavu. Hodně se přitom fotografují anebo natáčejí na kameru. Fotky hned posílají domů nebo on-line na web. Je pro ně také velký zážitek opékat si na ohni krajíček chleba. A pro Karlovy Vary to je velká reklama, protože se tisíce fotografií s lázeňským městem rozletěly do celého světa,“ uvedla dívka.

Zkoušela přitom další specialitu - pečené jablko v alobalu. Jablko s napíchaným hřebíčkem se osvědčilo, takže Karlovy Vary mají vedle špekáčkové i jablečnou reklamu.

Na odbyt jde také domácky vyráběné svařené víno. Jak prodavačky říkají, nejvíce si jej oblíbili Rusové. Nejprve absolvují na Vřídelní kolonádě předepsanou pitnou kúru, a potom si den co den odskočí na kelímek svařáku.

Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád myslí i na pacienty, kteří nesmějí špekáček kvůli dietě. Takoví lidé mohou v teple u pramenů vnímat sváteční atmosféru minitrhu průhledy přes celoplošně prosklenou Vřídelní kolonádu a zpříjemnit si tak lázeňský pobyt.