Jitka Hlavsová se svými Loketskými perníčky.

Jitka Hlavsová se svými Loketskými perníčky. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Značkou Regionální potravina se může pyšnit povidloň i chmelonáda

  • 0
Bochovský povidloň, Děpoltovický bio kefír, sýr Zlaťák, Chmelonáda z Kynšperského pivovaru či hruškovo - karamelový džem. I to jsou letošní nejzdařilejší potraviny Karlovarského kraje. Jejich výrobci už dostali ocenění.

Značkou Regionální potravina 2016 se od úterka může pyšnit devět místních výrobců, kteří zabodovali v sedmém ročníku tradiční soutěže. V letošním roce se jich o nejchutnější a nejkvalitnější produkty utkalo 21 a celkem přihlásili 81 potravin.

Ačkoli řada z nich už se v předchozích letech ankety zúčastnila, koordinátora soutěže Zdenka Perlingera potěšilo, že se našli čtyři noví.

„Tradičně největší boj je u řezníků a sýrařů. Letos se nám podařilo zaplnit všechny kategorie, a to i ty, které u nás v kraji trochu pokulhávají,“ řekl Zdeněk Perlinger.

Vzhledem k charakteru regionu měli totiž vždy organizátoři trochu potíž najít soutěžící v kategorii ovoce a zelenina. Několik let byla dokonce zcela prázdná, letos ji ale zaplnily například vítězné džemy či mrkvové chipsy ze Žlutic.

„Ve srovnání s ostatními kraji si stojíme dobře, protože ani ty větší všechny kategorie nenaplňují. Myslím ale, že počet výrobců už v následujících letech nebude příliš stoupat, protože málokdo má tu odvahu něco vyrábět,“ řekl Zdeněk Perlinger.

Kuráž ale našla například Jitka Šimůnková, která značku Regionální potravina 2016 získala za bylinný čaj nazvaný Krásenská rozhledna. Balení směsi má právě tvar známé stavby a jde o první bylinný výrobek Jitky Šimůnkové, který si ocenění odnesl. Ačkoli je její rodina spíše „zahrádkářská“, bylinkám se prý také věnuje.

„Soutěže už jsme se ale zúčastnili, nyní to bylo potřetí. Byliny jsme vybírali tak, aby byly vhodné i pro děti a těhotné, do toho jsme přidali i trochu ovoce,“ prozradila.

U poroty letos zabodovala také loketská keramička Jitka Hlavsová, která společně se svým manželem Jaroslavem ve městě obnovuje tradici pečení perníčků. „Sahá do roku 1828 a svého času je vozily zaoceánské parníky do Spojených států,“ řekl Jaroslav Hlavsa. Jeho žena vyrábí tradiční pochoutku z ořechů, mandlí a bezlepkové mouky.

V kraji vznikne mapa žádaná místních výrobců

Značka Regionální potravina je zárukou místního původu a organizátoři soutěže se dohodli s krajem, že vytvoří mapu místních výrobců, o kterou je mezi lidmi velký zájem. Kromě toho pořadatelé plánují 15 ochutnávek regionálních potravin, aby na kvalitní produkty upozornili.

„Kamkoli přijedu a přivezu regionální produkty, slyším, že u nás máme dobré věci,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Oceněné výrobky získaly právo zdarma užívat značku Regionální potravina na obalu, a to po dobu čtyř let. Aby splňovaly podmínky soutěže, musejí být podle Zdeňka Perlingera určené k přímé konzumaci, nesmí se tedy jednat o polotovary. „Sortiment to sice ochuzuje, ale tak jsme se domluvili,“ uvedl.

V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.