Hosteska se vzorky klobásy. Hodnocení výrobků přihlášených do soutěže...

Hosteska se vzorky klobásy. Hodnocení výrobků přihlášených do soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje se konalo 9. června 2015 v areálu SZeŠ Dalovice. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kraj už zná regionální potraviny roku. Při výběru rozhodovaly detaily

  • 0
Dvaadvacet výrobců potravin se přihlásilo do letošního, v pořadí již šestého, ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. Odborná porota, která o vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovala, měla těžkou práci. Ochutnat musela 72 produktů.

„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat,“ uvedl koordinátor soutěže v Karlovarském kraji Zdeněk Perlinger.

Samotného ho překvapila vysoká kvalita a vyrovnanost jednotlivých výrobků v soutěži. „O vítězích rozhodovalo jen několik bodů udělených hodnotitelskou komisí,“ dodal.

Výsledky podle kategorie

Masné výrobky tepelně opracované - Myslivecká slanina - Josef Pelant

Masné výrobky trvanlivé - Odravský bačaj - Maso-Uzeniny Košata, s.r.o.

Sýry včetně tvarohu - Uzený sýr Bukáč - Belina s.r.o.

Mléčné výrobky ostatní - Bio selský jogurt bílý - Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin - Chléb KOLONÁDA - Karlovarská pekárna Trend s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Lomnická tyčinka - Cukrárna ONDRA s.r.o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje - Světlý ležák 11 - Pivovar PERMON s.r.o.

Ovoce a zelenina - Sušené hrušky - křížaly - REGENT PLUS Žlutice, spol. s.r.o

Ostatní - Krásenské čajování andělské s kardamomem - Jitka Šimůnková

Jedním z výrobců, kterému se podařilo v letošním ročníku uspět, je firma Maso-Uzeniny Odrava.

„Byla to naše první účast. Oslovili nás organizátoři soutěže,“ uvedl Petr Košata z vítězné společnosti. „Samozřejmě, že máme z vítězství radost. Doufáme, že se o našich výrobcích dozví více zákazníků,“ dodal.

Firma se prosadila v kategorii trvanlivých masných výrobků. Jejich produkt nese zvláštní název - Odravský bačaj. „Jedná se o pikantní klobásku podobnou čabajce. Je ostřejší, s paprikou a uzená ve studeném kouři,“ prozradil.

Oceněné výrobky ale neochutná jen osmičlenná hodnotitelská komise. Její práci budou moci zkontrolovat i lidé v celém kraji. „Do konce roku to bude 15 ochutnávek,“ upřesnil Perlinger.

A jedna z prvních možností bude už příští týden. „Stánek s regionálními potravinami bude součástí farmářských trhů v Karlových Varech, které se konají v pátek 19. června před tržnicí,“ potvrdila spolupořadatelka trhů Božena Turoňová. Zatím ale neví, které výrobky se na trhu představí.

Další možnost ochutnat regionální potraviny bude ve stejný den na Veletrhu tradičních řemesel na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku.